Βασιλόπιτα με ελαιόλαδο, άρωμα εσπεριδοειδών και λευκό γλάσο!

Υλικά

    • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
    • ½ φλιτζάνι χυμό μανταρινιού
    • ξύσμα πορτοκαλιού, μανταρινιού, λεμονιού
    • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
    • 6 αβγά
    • 2 φλιτζάνια Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
    • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα, σε σκόνη
    • 1 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
    • αμύγδαλα φιλέ για το γαρνίρισμα

Για το γλάσο

  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 4 κουτ. σούπας γάλα
  • μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

Διαδικασία

Ανακατεύετε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ με την πούδρα των αμύγδαλων και το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC.

Χτυπάτε στο μίξερ το λάδι για 5 λεπτά και προσθέτετε τη ζάχαρη. Συνεχίζετε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμα, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα.

Ρίχνετε τα αβγά ένα ένα και συνεχίζετε το χτύπημα για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε το πικραμύγδαλο και τα ξύσματα των εσπεριδοειδών και τέλος τους χυμούς εναλλάξ με το μίγμα του αλευριού. Όταν το μίγμα γίνει λείο και ομοιογενές σταματάτε το μίξερ και το ρίχνετε σε βουτυρωμένη φόρμα με διάμετρο 23-24εκ. Ψήνετε την πίτα στους 175ºC για 40-50 λεπτά. Την αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά και την αναποδογυρίζετε σε σχάρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Είναι η ώρα που θα της βάλετε και το νόμισμα.

Όσο κρυώνει η βασιλόπιτα, ετοιμάζετε το γλάσο: λιώνετε το βούτυρο σε μικρό και βαρύ τηγάνι. Όταν φαίνεται ότι βράζει -δηλαδή κάνει φουσκάλες- χαμηλώνετε τη φωτιά και το παρατηρείτε προσεκτικά. Όταν αρχίσει να αλλάζει χρώμα και να γίνεται πιο σκούρο, σβήνετε τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.

Ανακατεύετε την άχνη ζάχαρη με το γάλα και προσθέτετε αυτό το παχύ μίγμα στο βούτυρο. Το ανακατεύετε καλά και ρίχνετε λίγες σταγόνες λεμονιού. Μεταφέρετε τη βασιλόπιτα σε πιατέλα και την περιχύνετε με το γλάσο. Πασπαλίζετε με αμύγδαλα φιλέ και το αφήνετε να στεγνώσει.