Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου αποδεικνύονται «δώρο» για τους bookmakers, καθώς εκτιμάται ότι έχουν τοποθετηθεί ήδη στοιχήματα ύψους ενός δισ. στερλινών (1,3 δισ. δολ.)για τον νικητή των κρίσιμων αυτών εκλογών σε όλο τον κόσμο.

Ο Μάθιου Σάντικ, επικεφαλής του τομέα πολιτικών στοιχημάτων στη βρετανική στοιχηματική εταιρεία
GVC, ανέφερε ότι αυτό το νούμερο είναι το διπλάσιο από το αντίστοιχο της εκλογικής μάχης του 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε όλα τα δεδομένα και κέρδισε τη Χίλαρι Κλίντον.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, για ακόμα μια φορά είναι το αουτσάιντερ, απέναντί στον Τζο Μπάιντεν που φιγουράρει ως φαβορί στις μπράντες του GVC, μεταξύ των οποίων η Ladbrokes, η Coral και η BWin.

Η ανταγωνίστριά του, William Hill, επίσης δίνει ως φαβορί τον Δημοκρατικό Μπάιντεν.

«Πρόκειται για μια τεράστια αγορά», αναφέρει ο Σαντίκ στο πρακτορείο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Είναι διπλάσια από εκείνη του 2016 και καθιστά αυτές τις εκλογές το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός στην ιστορία».

«Μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα στοιχήματα που παίζονται στο ποδόσφαιρο σε παγκόσμια κλίμακα», αναφέρει ο ίδιος.

Σύμφωνα με την Wiliam Hill αναμένεται οι εκλογές αυτές να είναι το γεγονός της χρονιάς, δεδομένης και της ακύρωσης σημαντικών διοργανώσεων λόγω COVID-19.

«(Τα στοιχήματα) ξεπερνούν ήδη τα 3 εκατ. στερλίνες και αναμένεται να φτάσουν τα 10 εκατ.», ανέφερε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ρούπερτ Ανταμς.

«Προβλέπουμε ότι θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός στοιχηματισμού για το 2020. Τα νούμερα είναι απλά ασύλληπτα και ξεπερνούν όλα τα αθλητικά γεγονότα μαζί».

Για τον Ανταμς αιτία γι’ αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Τραμπ που όλοι αγαπούν να μισούν, έτσι στοιχηματίζουν και άνθρωποι που, σε διαφορετική περίπτωση, απλώς θα αδιαφορούσαν. «Αν αντίπαλος του Μπάιντεν ήταν ο Τζεμπ Μπους, τα στοιχήματα θα ήταν στο ένα τρίτο από τα τωρινά επίπεδα», αναφέρει.

«Η φούσκα των social media»

Μπορεί ο Μπάιντεν να είναι το φαβορί, αλά ο Σαντίκ αναφέρει ότι το 70% των στοιχημάτων αυτής της εβδομάδας ήταν υπέρ του Τραμπ, και χαρακτηρίζει εκπληκτικό το επίπεδο εμπιστοσύνης του κοινού στη νίκη του.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν είναι ξεκάθαρα το φαβορί στα στοιχήματα με 65% πιθανότητα να κερδίσει, αυτό όμως δεν είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων που θα έδιναν στον Τραμπ 10% πιθανότητα.
«Οι αγορές στοιχημάτων έχουν διαφορετική άποψη και δίνουν στον Τραμπ πιθανότητα 35-45%. Είναι μια αγορά πολύ πιο υπέρ του Τραμπ».

Σύμφωνα με τον Σαντίκ πάντως, οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ακριβείς, όπως είχε γίνει και το 2016, καθώς υπάρχουν εκατομμύρια «κρυφοί» ψηφοφόροι του Τραμπ που δεν είπαν την πραγματική τους γνώμη στα γκάλοπ.

Ο ίδιος πιστεύει ότι οι στοιχηματιστές γενικά υπερεκτιμούν τις πιθανότητες των λαϊκιστών υποψηφίων σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που τους οδηγεί στο στοίχημα ότι ο Τραμπ και οι όμοιοι του θα τα πάνε πιο καλά στην κάλπη.

Αναφέρει δε ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων που τοποθετήθηκαν υπέρ του προέρχονται από ανθρώπους που λαμβάνουν τις πληροφορίες τους από πηγές διαφορετικές από τα μέσα ενημέρωσης ή τους πολιτικούς αναλυτές, όπως είναι τα social media, τα οποία, ως γνωστόν ο Τραμπ «παίζει στα δάχτυλα».