Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών, ζητούν οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, που πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι στο «Αχιλλοπούλειο» μαζική γενική συνέλευση, παρουσία περίπου 45 γιατρών.

 

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι διατηρείται η ισχύουσα σε πενθήμερη και επτάωρη βάση εργασίας, το ανώτατο όριο εργασίας των γιατρών την εβδομάδας δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις 48 ώρες, τακτικό ωράριο συν ώρες εφημερίας, με δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανά τετράμηνο, ενώ καθιερώνει την υποχρεωτική συμμετοχή όλων των γιατρών ειδικευμένων και ειδικευομένων στο πρόγραμμα εφημερίας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Μαγνησίας Νίκος Χαυτούρας, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι καταστροφικό για τη δημόσια υγεία και θα οδηγήσει σε άρον – άρον αποχώρηση των λίγων γιατρών που απέμειναν.

 

Και αυτό, γιατί το νέο νομοσχέδιο διαμορφώνει συνθήκες περισσότερης εργασίας, οικονομικού στραγγαλισμού και προσβολής της αξιοπρέπειας των γιατρών, ενώ επιπλέον απαιτεί στην ανάγκη πρόσληψης περισσότερων γιατρών σε ένα ήδη υποστελεχωμένο σύστημα. Οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου αποφάσισαν να ζητήσουν άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, διότι σε συνδυασμό με την τραγική υποστελέχωση που υπάρχει στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στην ουσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

 

Η ΕΙΝΚΥΜ θα καταθέσει υπόμνημα, με το οποίο θα ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, στο υπουργείο Υγείας και στους τοπικούς φορείς, από τους οποίους θα ζητάει να συστρατευτούν για κινητοποιήσεις, εάν το ν/σ δεν αποσυρθεί, με πρώτη σκέψη για συγκέντρωση γιατρών, προσωπικού του Νοσοκομείου και φορέων έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αν και δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία. Σύμφωνα με τον κ. Χαυτούρα, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Βόλου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, θα παλέψουν για την απόσυρση του εγκληματικού αυτού νομοσχεδίου που οδηγεί μαθηματικά στην κατάρρευση της Δημόσιας υγείας.