Ανέβηκε ο απολογισμός από τη «μητέρα των βομβών» με την οποία έπληξαν οι ΗΠΑ θέσεις τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους, τουλάχιστον 90 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν από αυτό το «χτύπημα».

Σύμφωνα με τον Εσμαΐλ Σινουάρ, κυβερνήτη της περιοχής Ατσίν, προπυργίου του ISIS στην επαρχία Νανγκαρχάρ, «τουλάχιστον 92 μαχητές σκοτώθηκαν» από τη βόμβα GBU-4/B3, ισχύος σχεδόν 11 τόνων, το πιο ισχυρό συμβατικό όπλο που διαθέτουν οι ΗΠΑ.

«Τρεις σήραγγες στις οποίες βρίσκονταν μαχητές την ώρα της επίθεσης καταστράφηκαν», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρχαν άμαχοι μεταξύ των νεκρών, καθώς «είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και είχαν εγκαταλείψει την περιοχή». «Στη συνέχεια ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν και ξένα στρατεύματα πραγματοποίησαν μια επιχείρηση εκκαθάρισης στην περιοχή, σε ένα σύστημα σηράγγων και σπηλαίων που χρησιμοποιούσε το Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Νανγκαρχάρ, ο Αταουλάχ Χογκιάνι, έκανε λόγο για 90 νεκρούς μαχητές του ISIS. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οργάνωση έχει φτιάξει τις βάσεις του κοντά σε χωριά και σπίτια, αναγκάζοντας χιλιάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ενταθεί οι μάχες προκειμένου να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές. Ο αφγανικός στρατός επιχειρεί στην περιοχή με την υποστήριξη αμερικανικών στρατευμάτων και ένας Αμερικανός στρατιώτης είχε σκοτωθεί στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα.