Στιγμιότυπα από τις πρώτες ανασκαφές σε Δελφούς και Δήλο – Φώτο

Η «Μεγάλη Ανασκαφή», όπως ονομάστηκε, στους Δελφούς ξεκίνησε υπό την αιγίδα της Γαλλικής Σχολής Αθηνών το 1892 και διήρκεσε μια δεκαετία, αποκαλύπτοντας το ιερό του Απόλλωνα, το ιερό της Αθηνάς Προναίας και άλλα σημαντικά κτίσματα.

Σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) ανακοινώνουν τη συνεργασία τους με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (École Française d’Athènes – EfA) για την παραχώρηση αρχειακού φωτογραφικού υλικού, ιστορικής αξίας, από τις ανασκαφές της στους Δελφούς και τη Δήλο, μετά από πρόταση του Διευθυντή της Alexandre Farnoux.

Η ανασκαφή στους Δελφούς από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών
Στόχος της συνεργασίας είναι η αξιοποίηση του υλικού σε πολιτιστικά προϊόντα που διατίθενται στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων. Το ΤΑΠ έχει υλοποιήσει την παραγωγή καρτ-ποστάλ, ενώ έχει δρομολογήσει και την παραγωγή χάρτινων ειδών (σημειωματάρια, τετράδια κ.λπ.) με θέματα από αυτό το υλικό.

Θεματικές εκθέσεις από τις ανασκαφές μέσα στα πωλητήρια
Παράλληλα, στα ανανεωμένα πωλητήρια των Δελφών και της Δήλου διαμορφώθηκαν μικρές θεματικές εκθέσεις τόσο από τη «Μεγάλη Ανασκαφή» που ξεκίνησε το 1892 στους Δελφούς όσο και από τις ανασκαφές των αρχών του 20ού αιώνα που έγιναν στη Δήλο.

Το πωλητήριο στους Δελφούς


Στόχος του ΤΑΠ, μέσα από συνέργειες όπως αυτή, είναι η δημοσιοποίηση στο ευρύ κοινό σημαντικών στιγμών της ιστορίας της αρχαιολογικής έρευνας και της αποκάλυψης διάσημων μνημείων.


Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθροΣτιβ Γιατζόγλου: Υποψήφιος ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας – Δείτε με ποιο κόμμα
Επόμενο άρθροΑληθινοί αγρότες πρωταγωνιστούν στη διαφήμιση της ΑΜΣΤΕΛ – Μπύρα με ελληνικό κριθάρι ΒΙΝΤΕΟ