Αποφασισμένος να καταπολεμήσει τη διεθνή τρομοκρατία με όλα τα μέσα δηλώνει ο Ντόναλντ Τραμπ και μάλιστα εκτιμά πως τα βασανιστήρια λειτουργούν. Παράλληλα, αναφέρει ότι δε θα διστάσει να επαναφέρει ανακριτικές μεθόδους, όπως ο εικονικός πνιγμός και θα ξανανοίξει τις μυστικές εγκαταστάσεις αποτρόπαιων ανακρίσεων αιχμαλώτων της CIA.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως «δεν είναι μια απαγόρευση κατά των μουσουλμάνων, αφορά τις χώρες που έχουν πολλή τρομοκρατία» και πρόσθεσε:

«Δε θέλω τρομοκρατία σε αυτήν τη χώρα», πρόσθεσε, αρνούμενος ωστόσο να αναφέρει τις χώρες τους πολίτες των οποίων θα αφορούν τα νέα μέτρα. Η Ευρώπη έκανε «ένα τεράστιο σφάλμα, επιτρέποντας σε εκατομμύρια ανθρώπους να πάνε στη Γερμανία και σε άλλες χώρες», επανέλαβε.

Σύμφωνα με το σχέδιο του διατάγματός του που φέρει τον τίτλο «Για την προστασία του έθνους από τρομοκρατικές απειλές από τους ξένους», αντίγραφο του οποίου δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ από την Washington Post, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναστείλει για έναν μήνα την άφιξη στο αμερικανικό έδαφος των πολιτών 7 μουσουλμανικών χωρών (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη).

Οσο για τον αν φοβάται ότι οι αποφάσεις αυτές θα προκαλέσουν περισσότερο θυμό στον μουσουλμανικό κόσμο, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε: «Θυμό; Υπάρχει ήδη πάρα πολύς θυμός. Πώς θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερος;».

«Ο κόσμος είναι ένα χάος (…). Ο κόσμος είναι θυμωμένος», πρόσθεσε. «Δεν θα έπρεπε να έχουμε πάει στο Ιράκ. Δεν θα έπρεπε να έχουμε αποσυρθεί με τον τρόπο που το κάναμε. Ο κόσμος είναι ένα απόλυτο χάος», τόνισε.

Ο Τραμπ ρωτήθηκε επίσης για τις προεκλογικές εξαγγελίες του να επαναφέρει τον εικονικό πνιγμό «και αυστηρότερα μέτρα» στη μάχη εναντίον του ISIS. Ο νέος πρόεδρος μίλησε για τις θηριωδίες του Ισλαμικού Κράτους εναντίον χριστιανών και είπε ότι «πρέπει να πολεμήσουμε τη φωτιά με φωτιά».

«Οταν σκοτώνουν, όταν κόβουν κεφάλια των δικών μας ανθρώπων καθώς και άλλων ανθρώπων, όταν κόβουν τα κεφάλια ανθρώπων επειδή έτυχε να είναι χριστιανοί και να βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, όταν το ISIS κάνει πράγματα που κανείς δεν έχει ακούσει από τον Μεσαίωνα, εγώ πρέπει να αισθάνομαι κάπως για τον εικονικό πνιγμό;», διερωτήθηκε.

Και ερωτώμενος για την αποτελεσματικότητα τακτικών όπως ο εικονικός πνιγμός, απάντησε: «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι λειτουργούν». Και συμπλήρωσε: «Μίλησα με ανώτατους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και τους ρώτησα “λειτουργούν; Τα βασανιστήρια λειτουργούν;” Η απάντησή τους ήταν “Ναι, απολύτως”».

«(Οι τζιχαντιστές) τους αποκεφαλίζουν μπροστά στην κάμερα και στέλνουν το βίντεο σε όλον τον κόσμο. Εμείς, δηλαδή, δεν επιτρέπεται να κάνουμε τίποτα;», είπε επίσης ο Τραμπ. «Θα βασιστώ στις απόψεις του Μάικ Πομπέο (σ.σ.: επικεφαλής της CIA) και του Τζέιμς Μάτις (σ.σ.: υπουργός ‘Αμυνας) και της ομάδας μου και αν δεν θέλουν (σ.σ.: την επαναφορά των βασανιστηρίων), δεν θα έχω πρόβλημα. Αλλά εάν θέλουν, τότε θα εργαστώ προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.