Ο Βολιώτης μαθητής της Γ΄ τάξης του Μουσικού Γυμνασίου Βόλου Γιαννίσης – Μανές Αργύριος, ήρθε και πάλι πρώτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στον 22ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, που διοργανώνει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, με έδρα το Βόλο. Στο διαγωνισμό αυτό έλαβαν μέρος 205 μαθητές, από διάφορα μέρη της Ελλάδος και διεξήχθη σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, διαδικτυακά, η δεύτερη φάση τον Φεβρουάριο στα κεντρικά σχολεία των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η τρίτη φάση, μόλις στις 12 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου προσήλθαν και διαγωνίστηκαν οι καλύτεροι 16 μαθητές του Γυμνασίου των δύο προηγούμενων φάσεων και οι καλύτεροι 28 μαθητές του Λυκείου όλης της χώρας.

Οι μεγάλοι επιτυχόντες του Διαγωνισμού, είναι οι δύο πρώτοι μαθητές του Λυκείου: Μπανιά Αγγελική, του 1ου Λυκείου Ναυπάκτου και ο Τσιάμης Ραφαήλ του Λυκείου Εκπαιδευτηρίων «Μαντουλίδη» Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα μεταβούν το Καλοκαίρι στα NASA, για μια εβδομαδιαία αστροναυτική εκπαίδευση εντελώς δωρεάν χάρη στη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΩΝΑΣΗ».

Εξάλλου οι 11 πρώτοι του Λυκείου, θα λάβουν μέρος στη 4η φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» του ίδιου διαγωνισμού, που θα γίνει τον Ιούνιο, προκειμένου να επιλεγούν οι 5 καλύτεροι, οι οποίοι και θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 11η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Ταϊλάνδη.

Τα βραβεία του διαγωνισμού είναι 300 ευρώ για την πρώτη μαθήτρια του Λυκείου και 100 ευρώ για τον πρώτο μαθητή του Γυμνασίου, ενώ συμμετέχουν όλοι οι βραβευόμενοι στην κλήρωση ενός τηλεσκοπίου και παράλληλα εγγράφοντα όλοι, δωρεάν, συνδρομητές για ένα έτος του αστρονομικού περιοδικού «Ουρανός» που εκδίδει η Εταιρεία εδώ και 26 χρόνια ανελλιπώς.

Σημειώνεται τέλος ότι στην κατηγορία των διαγωνιζόμενων από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο Βολιώτης Χρήστος Σιάσος από το 2ο Λύκειο Βόλου κατετάγη στην 13η θέση και ο Νικόλαος- Μάριος Ζαχαρός από το ίδιο σχολείο στην 22η θέση.