Έτσι, μετά τις πρωτόγνωρες αλλαγές Γαβρόγλου στην Παιδεία, την σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της Βουλής, Βούτσης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ φανέρωσε τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά λοιπόν με τις στρατιωτικές παρελάσεις δήλωσε:«Δεν πιστεύω πως είναι ότι καλύτερο. Δεν είναι τυχαίο που δεν συμβαίνει σχεδόν πουθενά στην Ευρώπη. Πιστεύω πως και σε αυτό το θέμα θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος και για τις παρελάσεις και εννοώ παρελάσεις που έχουν ένα στρατιωτικό “στυλ”. Δεν το θεωρώ μείζον για την ελληνική κοινωνία σήμερα».

Στην συνέχεια ο κ. Βούτσης δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα «Ελλάς Ελλήνων χριστιανών» ούτε «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια». Δεν είμαστε λαός ορθόδοξος. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι «ταλιμπάν της Ορθοδοξίας“.

Βέβαια πολλοί είναι αυτοί που σχολιάζουν αρνητικά τις δηλώσεις αυτές, έχοντας ως επιχείρημα την προνόμια των μουσουλμάνων προσφύγων που δίνει η συγκυβέρνηση, ενώ αυτή διατείνεται ότι τίθεται υπέρ της ανεξιθρησκείας μιλώντας για ουδετερόθρησκο κράτος.