Πολύ σημαντικές εξελίξεις που είχαμε τη Παρασκευή στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Οι συγκλονιστικές αυτές εξελίξεις έχουν να κάνουν βέβαια με την ουσία της κατάθεσης του μάρτυρα Α΄ κατά της Χ.Α, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με αρκετά χρόνια φυλάκισης για ενδοοικογενειακή βία (πρόκληση σωματικών βλαβών).

Η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει ηχητικό ντοκουμέντο που αναρτήθηκε από άγνωστο χρήστη τη Παρασκευή στο youtube και στο οποίο ακούγεται φωνή τρίτου προσώπου το οποίο παρανόμως βρισκόταν μαζί με τον μάρτυρα Α΄ στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο της ΓΑΔΑ, να μιλάει στον μάρτυρα και να του υποδεικνύει να διορθώσει εσφαλμένη απάντησή του!

Να τονισθεί ότι και σε άλλα σημεία της κατάθεσης ακούστηκε μέσα από το δωμάτιο κάποιος ψίθυρος, αλλά η ομιλία δεν ήταν τόσο δυνατή ώστε να ακούγεται καθαρά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, ο διάλογος που ακούγεται στο ανωτέρω βίντεο είναι αποκαλυπτικός για την στιχομυθία της οποίας έγιναν αυτήκοοι μάρτυρες οι παράγοντες της δίκης:

  • Μάρτυρας A’: Ήτανε το ‘13
  • Δικηγόρος Υπεράσπισης: Ποιο μήνα;
  • ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΡΙΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ (υποβολέας): Είναι το ‘12
  • Μάρτυρας Α: Το ’12, συγνώμη. Συγνώμη το ’12.

Η φωνή του τρίτου προσώπου ακούστηκε δυνατά και ευκρινώς μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου και τα-σύντομα αλλά σαφή- λόγια του υποβολέα ακούστηκαν πεντακάθαρα από όλους τους παριστάμενους.

Η υπεράσπιση της Χ.Α (περίπου 15 δικηγόροι) σύσσωμη σηκώθηκε από τα έδρανά της και διαμαρτυρήθηκε καταγγέλλοντας την παρανομία.

Η Πρόεδρος διέκοψε άμεσα τη συνεδρίαση, χωρίς να επικοινωνήσει με την Εισαγγελέα και την Πταισματοδίκη που είχαν οριστεί για να βρίσκονται στο δωμάτιο μαζί με τον μάρτυρα. Όταν επανήλθε το δικαστήριο, ήτοι μετά από 20 περίπου λεπτά, η Πρόεδρος επικοινώνησε με τις ως άνω δικαστικές λειτουργούς και τις ρώτησε αν αντιλήφθηκαν παρέμβαση τρίτου ατόμου.

Εκείνες απάντησαν εμφανώς ταραγμένες και έδωσαν αντιφατικές εξηγήσεις που τις εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Η μεν Εισαγγελέας Πρωτοδικών κα Κοσμά είπε ότι η φράση «το ‘12» δεν ακούστηκε μέσα στο δωμάτιο (την οποία όμως ήδη μέσω των ηχείων είχαν ακούσει οι πάντες μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου!), η δε Πταισματοδίκης είπε ότι μάλλον ήταν αντίλαλος της φωνής του μάρτυρα! Ισχυρισμός αβάσιμος, καθώς η φωνή του τρίτου ατόμου διέφερε ευκρινώς από την φωνή του μάρτυρα.

Η υπεράσπιση υπέβαλε ένσταση για την ακυρότητα της διαδικασίας και επιφυλάχθηκε να καθορίσει την ακριβή της αντίδραση απέναντι στην πλήρη κατάλυση των συνταγματικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων στην επόμενη συνεδρίαση.

Η συνέχεια της πολύκροτης δίκης την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου αναμένεται εξόχως ενδιαφέρουσα μετά τις δραματικές εξελίξεις, καθώς αποδεικνύεται βάσιμος ο ισχυρισμός της υπεράσπισης ότι η κατάθεση μέσω τηλεδιάσκεψης δεν παρέχει κανένα εχέγγυο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων.