entasi-se-dhmotiko-nioniasΕντάσεις και διαφωνίες σήμερα το απόγευμα από γονείς ως επί το πλείστον του 3ου και μικρής μερίδας του 9ου Δημοτικών Σχολείων για το ενδεχόμενο δημιουργίας τάξης υποδοχής προσφυγόπουλων στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα και συγκεκριμένα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ν.Ιωνίας.

Στη σημερινή γενική ενημερωτική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ν.Ιωνίας, συμμετείχαν γονείς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δ.Σ. Ν.Ιωνίας, ο Διευθυντής Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Γ. Πολύζος, ο Διευθυντής Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Σωκρ. Σαβελίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ηλ. Κουτσερής, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθ. Τσάμης, η παιδίατρος Ιουλία Νησιώτη, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Διαλεχτή Τσιτούμη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Μαγνησίας Απ. Μούσιος, ο Πρόεδρος του Ν.Τ. Μαγνησίας ΑΔΕΔΥ Φιλ. Κωνσταντινίδης, μέλη του ΚΚΕ, ο σύμβουλος της ΛΑΣ Θοδ. Τσαλούχας, η Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας Εύη Καρυδάκη, εκπρόσωπος της ΙΜΔ, εκπρόσωπος του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς κι η συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων Μάγδα Βίτσου.

Η κ. Βίτσου διευκρίνισε ότι τα παιδιά που προβλέπεται να φοιτήσουν στην τάξη υποδοχής Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχονται σε 20, είναι ηλικίας από 6-12 ετών κι ο αριθμός αυτός διαμορφώνεται ανάλογα καθώς, οικογένειες έχουν καταθέσει αιτήσεις ασύλου σε διάφορες χώρες, ενώ μεταξύ των προϋποθέσεων για τη φοίτηση των παιδιών αυτών, είναι και ο εμβολιασμός των προσφυγόπουλων, ο οποίος έγινε στις 24 Οκτωβρίου κι έχει καταγραφεί σε ειδικά βιβλιάρια. Η κ. Βίτσου διευκρίνισε ότι δε θα επιβληθεί καμία αλλαγή στις σχολικές αίθουσες και δε θα αφαιρεθεί κανένα σύμβολο.

Ο Διευθυντής Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Γ. Πολύζος διαβεβαίωσε ότι δε θα ξεκινήσει η λειτουργία τμήματος αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις κι όπως είπε «προβληματιστήκαμε για το ποια σχολεία θα δεχτούν την τάξη υποδοχής. Θέλαμε να είναι όμορο στη δομή φιλοξενίας, να υπάρχει θετικό κλίμα στους δασκάλους και να είναι μια ευέλικτη δομή. Το Υπουργείο Παιδείας θα αποφασίσει και θα λάβει την τελική απόφαση».
Στο σημείο εκείνο, γονείς αντέδρασαν κι άρχισαν να φωνάζουν «Ποιους ρωτήσατε κι αποφασίσατε αυτά?Αλήτες. Αποφάσισε ο Διευθυντής του 9ου και δεν ρώτησε κανέναν. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον κρατικό μηχανισμό». Επίσης ζητούσαν να μάθουν γιατί το σχολείο στο Σέσκλο δε δέχτηκε τους μαθητές».
Ο Πρόεδρος του ΙΣΜ κ. Τσάμης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι στη δομή φιλοξενίας προσφύγων υπάρχει και γιατρός του ΙΣΜ, διαβεβαιώνοντας ότι όλα τα παιδιά έχουν εμβολιαστεί και κάλεσε τους γονείς που παρευρίσκονταν στην αίθουσα να κοιτάξουν τα βιβλιάρια των παιδιών τους για το αν έχουν κάνει τα παιδιά τους τα απαραίτητα εμβόλια.
Η παιδίατρος Ιουλία Νησιώτη απευθυνόμενη προς τους γονείς είπε ότι τα προσφυγόπουλα έχουν εμβολιαστεί για μια σειρά ασθενειών όπως μεταξύ άλλων, κοκίτη, τέτανο, ιλαρά, ερυθρά, ηπατίτιδα Α και Β. «Η παιδική φυματίωση δεν μεταδίδεται από παιδί σε παιδί» ενώ στη προσπάθειά της να εξηγήσει, γονείς την διέκοπταν, ζητώντας να σφραγιστούν οι βρύσες και οι τουαλέτες που βρίσκονται στο 3ο Δ.Σ. για να μην χρησιμοποιούνται.

Όσον αφορά στα τρία προσφυγόπουλα που ήταν να φοιτήσουν σε σχολείο Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, η μία κοπέλα παντρεύτηκε μέσα στη δομή, δεν θέλει προς το παρόν να παρακολουθήσει μαθήματα κι ως εκ τούτου το Υπουργείο θα αποφασίσει τι θα γίνει με τα άλλα δύο παιδιά.