Το Σάββατο 1η Απριλίου και ώρα 10:30, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αρχίζει η επιστημονική ημερίδα – εκδήλωση τιμής στον Κωνσταντίνο Μαυρομμάτη. Την διοργανώνει το Ιστορικό Αρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως, με πρόσκληση  του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίουκαι θα είναι χωρισμένη σε τρεις κύκλους.

Στον πρώτο πρωινό κύκλο (11:30 – 12:30) θα γίνουν δύο εισηγήσεις των:

  • Κωνσταντίνου Σδρόλια, Δρ. μαθηματικού – συμβούλου Π.Ε. Μαγνησίας, με θέμα: «Τα διδακτικά εγχειρίδια των μαθηματικών ως διαχρονικοί χάρτες αποτύπωσης της διδασκαλίας του μαθήματος στο Δημοτικό Σχολείο».
  • Χρίστου Ξενάκη, Δρ. φυσικού – επιτίμου συμβούλου φυσικών, με θέμα: «Ο θερμός των Ευρωπαϊκών Σχολείων. Ένα παράδειγμα μίξης λαών, κουλτούρας και γνώσης.

Στο δεύτερο πρωινό κύκλο (13:00 – 14:30) θα γίνουν τρεις εισηγήσεις των:

  • Ισαβέλλας Γιδαράκου – Καφέ, ομότιμης καθηγήτριας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η ελληνική γεωργία στη διαδρομή του χρόνου και οι σύγχρονες προκλήσεις».
  • Βασιλείου Αναγνωστοπούλου ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Συνάντηση με τον Κώστα Μαυρομμάτη στη διασταύρωση των δρόμων μας».
  • Αντωνίου Σμυρναίου, επίκουρου καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Σκέψεις πάνω στην έννοια του “χριστιανού επιστήμονα”».

Στον τρίτο κύκλο του απογεύματος (17:00 – 19:00) θα γίνουν τρεις, επίσης, εισηγήσεις των:

  • Ιωάννη Σειραδάκη, ομότιμου καθηγητού του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Ο θεσμός των Ολυμπιάδων Αστρονομίας και η 20χρονη γνωριμία μας με τον τιμώμενο».
  • Λουκά Ζαχείλα, επίκουρου καθηγητού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «27 έτη “φωτός”: Είναι πολλά μπαμπά;»
  • Διονυσίου Σιμοπούλου, αστρονόμου, πρώην διευθυντού του Ευγενιδείου Ιδρύματος Αθηνών, με θέμα: «Ο Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης και οι ψίθυροι του Σύμπαντος»

Η απογευματινή εκδήλωση θα πλαισιωθεί με τη συναυλία της χορωδίας των εκπαιδευτικών (πρόεδρος ο Γεώργιος Τουφεξής), υπό την διεύθυνση της Αναστασίας Τζάλλα. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει και θα συντονίσει η Δημοτική υπάλληλος – καθηγήτρια Όλγα Μαυρομάτη – Σιώρου.