Αυτή είναι η επιστολή Τσακαλώτου: Αν δεν πιάσουμε τους στόχους, θα κόψουμε συντάξεις

 

Με την ενεργοποίηση του κόφτη στις συντάξεις δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση στην επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Σε περίπτωση κατά την οποία το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα υπολείπεται του στόχου 0,5% του ΑΕΠ, τότε αυτόματα ενεργοποιείται ο δημοσιονομικός κόφτης, όχι στο πεδίο των δαπανών αλλά των συντάξεων. Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται ότι η παροχή στους συνταξιούχους θα είναι εφάπαξ, καθώς επίσης ότι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα ισχύσει για έναν χρόνο.

Η επιστολή Τσακαλώτου

Οι τέσσερις δεσμεύσεις Τσακαλώτου

  • Ενεργοποίηση του αυτόματου κόφτη στο πεδίο των συντάξεων σε περίπτωση απόκλισης από το δημοσιονομικό στόχο του 2016
  • Προηγούμενη συμφωνία των θεσμών σχετικά με μελλοντική διανομή πλεονάσματος
  • Το επίδομα που πήραν οι συνταξιούχοι δόθηκε εφάπαξ και δεν θα ξαναδοθεί
  • Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά για συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου ισχύει για το 2017

Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών (ανεπίσημη μετάφραση)

Σε απάντηση της προκαταρκτικής έκθεσης των θεσμών σχετικά με τα μέτρα για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ, τις οποίες πρόσφατα νομοθέτησαν και εφάρμοσαν οι ελληνικές αρχές, καθώς και τις απόψεις που εκφράστηκαν στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group της 20ης Δεκεμβρίου, θα ήθελα να αποσαφηνίσω τα παρακάτω.

Αναφορικά με το μέτρο για τις συντάξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και δεν υπάρχει πρόθεση να αποτελέσει μόνιμο κομμάτι της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, που τέθηκε πρόσφατα σε εφαρμογή. Αναφορικά με την προσωρινή αναστολή του ΦΠΑ για επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου, το μέτρο περιορίζεται μόνο στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου στον προϋπολογισμό του 2017.

Οι ελληνικές αρχές παραμένουν απολύτως δεσμευμένες στην εκτέλεση της συμφωνημένης δημοσιονομικής πορείας η οποία βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα.

Οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό (contingency fiscal mechanism), ο οποίος περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, όπως περιγράφεται στο Νόμο 4389/16, σε περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία θα επικυρώσει η Eurostat δείχνουν ότι οι παραπάνω δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί.

Πηγή: Αυτή είναι η επιστολή Τσακαλώτου: Αν δεν πιάσουμε τους στόχους, θα κόψουμε συντάξεις | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/309652/ayti-einai-i-epistoli-tsakalotoy-den-piasoyme-toys-stohoys-tha-kopsoyme-syntaxeis#ixzz4U35icrcq