Ο κ. Τσακαλώτος ετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς το δικό του μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, μία υποχρέωση στην οποία έχει αποφύγει να αναφερθεί ο εγχώριος «τύπος» είναι η παρουσίαση του ιδιόχειρου μνημονίου της αριστεράς στο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου, όπου θα αποφασιστεί η μορφή του προγράμματος που θα ακολουθήσει η χώρα μας στα χρόνια «μετά το μνημόνιο».

Βεβαίως, υπολείπονται ακόμα 88 προαπαιτούμενα για να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση, που είναι βασικό προαπαιτούμενο για την λήξη του παρόντος μνημονίου, τα οποία οσονούπω θα ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή.

Όμως πέρα από αυτά τα 88 προαπαιτούμενα υπάρχουν και αυτά που θα παρουσιάσει ως πρότασή του ο Τσακαλώτος, αλλά και τα όσα είχαν ξεχαστεί στα τόσα χρόνια της κρίσης, τα οποία έχει κληθεί να εντοπίσει ο ελεγκτικός μηχανισμός της PricewaterhouseCoopers (PWC).

Όπως επεσήμανε προ ημερών στις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος το νέο σχήμα που επωάζεται για την περίοδο μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου αφορά «στον τρόπο που τα παιδιά και τα εγγόνια της χώρας θα αποπληρώνουν το χρέος των παππούδων τους».

Η βασική ρήτρα που είναι βέβαιη από τώρα είναι η μη αντιστροφή των μέτρων του προηγούμενου μνημονίου και αντί να παίρνουμε δόσεις σε αντάλλαγμα για δόσεις, τώρα ο “στόχος” θα είναι το ξεκλείδωμα μερών της επιμήκυνσης του χρέους ως αντάλλαγμα για μέτρα και επίτευξη παράλογων δημοσιονομικών στόχων.