«Θα ψηφίσω τα μέτρα»

Κατ’ αρχάς ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαι αντιπολιτευόμενος αλλά συμπολιτευόμενος και μάλιστα φανατικά συμπολιτευόμενος βουλευτής» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι σαρκοβόρο αλλά σαρξ εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα, δήλωσε έτοιμος να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

O κ. Φίλης εκτίμησε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζονται «μασάζ» και θα ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Δεν ξέρουμε ακόμα ποια είναι η πρόταση είναι λεπτό θέμα όμως  να κόψεις από τον συνταξιούχο και την σύνταξη και το αφορολόγητο. Θα τα συζητήσουμε όλα όταν έρθει η πρόταση. Αλλά να  την πληρώσει πάλι ο εργαζόμενος και να κερδίσει ο εργοδότης διπλά δεν γίνεται . Δεν θα έρθει με κανένα τρόπο  τέτοια πρόταση από την κυβέρνηση.
Ανταποδοτικά σημαίνει ότι δίνω  όχι ότι κόβω και άλλο». Πάντως εμφανίστηκε βεβαίως ότι η πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση θα είναι τέτοια που θα επιτρέπει στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να την ψηφίσουν.

Πυρά κατά Καμμένου για τους εξοπλισμούς

Ο κ. Φίλης επέμεινε για το θέμα των εξοπλισμών και ζητήσε να υπάρξει ανοιχτός διάλογος στο κόμμα: «Εγώ δεν είμαι στρατάρχης, ρωτάω, θέλω στοιχεία, αν ήμουν στρατάρχης θα έλεγα μάλιστα, αλλά για να δώσεις 3,5 δισ. πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος. Έχουμε επιτροπή εξοπλισμών στη Βουλή, να έρθουν οι εμπειρογνώμονες, οι αρχηγοί και να κάνουμε μια κουβέντα».

Αιχμές άφησε ο κ. Φίλης και για τον τύπο των αεροσκαφών για τα οποία γίνεται η συζήτηση. «Αυτοί που ξέρουν λένε ότι τα stealth F-35 δεν είναι για τις επιχειρησιακές ανάγκες στο Αιγαίο. Δεν μπορεί να παίρνει λεφτά η Ελλάδα από τη Γερμανία για να αγοράζει όπλα από την Αμερική, δεν γίνεται να παίρνει το πακέτο των χρημάτων από τους Γερμανούς για να τα δίνει πίσω στους Αμερικανούς. Η ιστορία των F-16 συζητείται εδώ και 10 χρόνια και όλο το αναβάλλουν λόγω της δυσπραγίας της οικονομικής, άρα λοιπόν είναι η στιγμή τώρα; Έρχεται χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και λέει πρέπει να κόψουμε τις συντάξεις τώρα, όχι το 2020, τώρα, και εμείς θα πάρουμε 2 δισ. όπλα;».

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση Φίλη στην ερώτηση αν ο υπουργός Άμυνας έχει τρέλα με τον στρατό: «Αν έχει τρέλα, ας καθίσει τότε να βρει τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια των αξιωματικών. Είναι 300 εκατ. που δεν μπορείς να δώσεις και δεν τα έχεις βρει».

Νέο κάλεσμα στη Φώφη Γεννηματά

Για το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στη θέση του για την ανάγκη διαχωρισμού των ιδεολογικών οικογενειών. «Η κυρία Γεννηματά είναι λογικό να μη θέλει συζήτηση, γιατί την πονάει αυτή η συζήτηση. Πρέπει όμως να πει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Το πρόβλημα είναι του ΠΑΣΟΚ και όχι δικό μας. Εμείς λέμε στη Φώφη, έλα εδώ να ψηφίσουμε απλή αναλογική τώρα για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές και όχι από τις μεθεπόμενες. Έλα αύριο μαζί να την ψηφίσουμε και να κάνουμε τις αλλαγές που θέλεις».

Σε ερώτηση αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί τροχοπέδη για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης απάντησε ότι πράγματι είναι αγκάθι για μια τέτοια συνεργασία, γιατί, όπως είπε, θεωρεί ότι ο κ. Βενιζέλος θέλει να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν απευθύνει την ίδια πρόταση συνεργασίας και στο Ποτάμι, απάντησε: «Ο κ. Θεοδωράκης δεν αποτελεί ένα μέγεθος με λαϊκό έρεισμα. Δεν τον αποκλείω εγώ τον Θεοδωράκη, απλώς είναι Ποτάμι, είναι προς ρευστοποίηση».

Σφοδρή ήταν η επίθεσή του σε όσους κατέθεσαν την ερώτηση για τη δημιουργία του «τάματος του έθνους», χαρακτηρίζοντάς τους ακροδεξιούς – ακόμα και όταν του επισημάνθηκε ότι ανάμεσά τους είχε υπογράψει και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος.

Πηγή: Φίλης: Λέω στη Φώφη, έλα μαζί μας τώρα, χωρίς τον Βενιζέλο | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/321007/filis-leo-sti-fofi-ela-mazi-mas-tora-horis-ton-venizelo#ixzz4ZVpB33PB