Για τέταρτη φορά, η έκθεση “Men having babies” άνοιξε τις πύλες της στις Βρυξέλλες, κόντρα σε κάθε εθνική και διεθνή νομοθεσία. Πακέτα “all inclusive” πωλούνται έναντι ακόμα και 160.000 δολλαρίων. Το ερώτημα, όμως,  που προκύπτει είναι το εξής: Με τι μούτρα τολμά να μιλάει για δικαιώματα η Ευρώπη;

Με τι μούτρα συζητά για ανεκτικότητα, διαφάνεια, ισότητα; Από τις 22 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα για τέταρτη συναπτή χρονιά στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της ΕΕ, η κατάπτυστη έκθεση “Men having babies”, αφιερωμένη στα ζευγάρια ομοφυλοφίλων που θέλουν να αγοράσουν ένα μωρό από νοικιασμένη μήτρα.

 ΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ. Στο εσωτερικό των αιθουσών του πολυτελούς ξενοδοχείου Χίλτον, πλήθος εύπορων ανδρών ξεφυλλίζουν καταλόγους τυπωμένους σε πολυτελές χαρτί. Κοιτούν τις φωτογραφίες των γυναικών που θα γεννήσουν τα παιδιά “τους”, των παρένθετων, με τις οποίες θα υπογράψουν ιδιωτικά συμφωνητικά που θα τις υποχρεώνουν να παραιτηθούν από κάθε δικαίωμα ως προς τα νεογέννητα που θα κυοφορούν για 9 μήνες.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ Ή ΑΠΟΖΗΜΙΩΜΕΝΟΙ. Τα ομόφυλα ζευγάρια που επισκέπτονται την έκθεση δείχνουν ενδιαφέρον για τις δυνατότητες αποζημίωσης και για τις τιμές οι οποίες ποικίλλουν, ανάλογα με την “ποιότητα” του μωρού. Οι τιμές κυμαίνονται από τα 95 μέχρι 160 χιλιάδες δολλάρια. Τα πακέτα που παρέχονται είναι πλήρη και περιλαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες: ψυχολογική και νομική στήριξη, χορήγηση ωαρίων ή ακόμα και σπέρματος όταν είναι απαραίτητο, παροχή παρένθετης μητέρας, αεροπορικά εισιτήρια και διαμονές σε ξενοδοχεία στις χώρες όπου θα λάβει χώρα ο τοκετός, κλπ.

ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ. Η αγοραπωλησία παιδιών διενεργείται ολοφάνερα, με γραβάτες και κοστούμια, με το πορτοφόλι στο χέρι ενάντια σε κάθε νόμο ηθικό, εθνικό και διεθνή. Το 2015, βέβαια, η Ευρωβουλή καταδίκασε την ενοικίαση μήτρας ως μορφή εκμετάλλευσης του γυναικείου φύλου. Είναι απορίας άξιο, το γιατί κανένας ευρωβουλευτής δεν πετάχτηκε από το κτίριο της Ευρωβουλής να διαπιστώσει όσα κατάπτυστα συνέβαιναν λίγα χιλιόμετρα παραπέρα.

ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΗΤΕΡΑ. Το 2015, η βελγική Βουλή απεφάνθη ομόφωνα κατά της “κυοφορίας για άλλους”. Και γιατί , λοιπόν, κανένας βουλευτής, για να μην μιλήσουμε για τις γυναίκες βουλευτές, δεν διαμαρτυρήθηκε εναντίον μιας έκθεσης παράνομης και ανήθικης; Επίσης, το 1989 το Βέλγιο δεν υπέγραψε την διεθνή σύμβαση των δικαιωμάτων του παιδιού, σύμφωνα με την οποία “κάθε παιδί έχει δικαίωμα να γνωρίζει τους γονείς του και να ανατραφεί από αυτούς” ; Γιατί, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στην διαφήμιση μεθόδων αγοραπωλησίας παιδιών άνευ μητέρας;

ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ; Επίσης, η ίδια σύμβαση δεν προβλέπει ότι τα συμβαλλόμενα κράτη “θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα σε επίπεδο εθνικό και διμερές για να αποτρέψουν την απαγωγή, την πώληση ή το δουλεμπόριο παιδιών με οιανδήποτε μορφή και τρόπο;” Μα αυτό ακριβώς δεν συνέβη πριν μια εβδομάδα στο ξενοδοχείο Χίλτον; Δεν πωλήθηκαν, επί της ουσίας, παιδιά;

Η ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑΣ ΑΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ. Αν για τέταρτη συνεχή χρονιά η έκθεση “Men Having Babies” μπαίνει στον κόπο να φέρει τους ειδικούς της “βιομηχανίας” ενοικίασης μήτρας στο Βέλγιο, αυτό σημαίνει ότι οι δουλειές πάνε καλά. Σημαίνει ότι ο κόσμος αγοράζει. Ακόμα και φέτος, παρά τις διαμαρτυρίες κάποιων γενναίων, η έκθεση λειτούργησε κανονικά. Πλέον, όμως, η ΕΕ έχασε κάθε ευκαιρία να μιλήσει για ανθρώπινα δικαιώματα. Έχασε το ηθικό πλεονέκτημα.