Δεν έφταναν οι πληγές που άνοιξαν ασφαλιστικό και φορολογικό, η σφοδρή κακοκαιρία ήρθε για να «αποτελειώσει» αγρότες και κτηνοτρόφους σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας, καθώς σε ένα σημαντικό κομμάτι φυτικού και ζωικού κεφαλαίου καταγράφονται απώλειες, με αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις να είναι επιβεβλημένες προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν ζωντανοί όσοι δοκιμάστηκαν.

Μεγάλες ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες, τα εσπεριδοειδή, αλλά και τα οπωροκηπευτικά εποχής προκάλεσε ο παγετός και η σφοδρή χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών σε όλο το Νότιο Πήλιο. Σοβαρές ζημιές επίσης έχει υποστεί όπου υπήρχε ακόμη καρπός για συγκομιδή σε ελαιοπαραγωγούς στην περιοχή της νοτιοδυτικής Μαγνησίας, ενώ εκτιμάται ότι τις επόμενες μέρες θα αποκαλυφτεί και το μέγεθος των ζημιών στον κτηνοτροφικό τομέα, καθώς σύμφωνα με έναν πρώτο υπολογισμό, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, στο δυτικό Πήλιο και τις Σποράδες, υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε σταβλικές εγκαταστάσεις, αλλά και ζωικό κεφάλαιο.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων ήδη βρίσκεται σε επαφή με τους πληγέντες αγρότες και παραγωγούς, ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί να υπάρξει άμεσα κλιμάκιο εκτιμητών του ΕΛΓΑ προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών για να διεκδικηθούν αποζημιώσεις.

Σοβαρές επίσης -εάν και το εύρος θα φανεί μόλις λιώσει το χιόνι- φαίνεται ότι θα είναι οι ζημιές και σε παραγωγούς λουλουδιών κυρίως στο ανατολικό Πήλιο, ενώ έντονος προβληματισμός υπάρχει για το φυτικό κεφάλαιο καθώς, όπως εκτιμούν οι παραγωγοί, εάν ο παγετός έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά θα κινδυνεύσει η παραγωγή για τουλάχιστον δύο χρόνια, πράγμα που απεύχονται, όπως είναι φυσικό, οι αγρότες.

Η ζημιά στον ελαιόκαρπο στις περιοχές του νοτίου Πηλίου αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα και την υποβάθμιση του ελαιολάδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική απώλεια που θα έχουν επιπλέον οι ελαιοπαραγωγοί.

Όσον αφορά την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, διαπιστώθηκαν σοβαρές ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή από τον παγετό, αλλά και από το χιόνι το οποίο παρέμεινε πάνω στους καρπούς. Σοβαρές ζημιές παρατηρήθηκαν στις λεμονιές από το σπάσιμο κλαδιών, αλλά και σε μανταρίνια και πορτοκάλια.

«Κάηκαν» εξάλλου λόγω παγετού μεγάλες ποσότητες εποχικών οπωροκηπευτικών. Οι παραγωγοί μιλούν για μεγάλη καταστροφή μετρώντας τις πληγές της επόμενης μέρας.

«Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να δηλώσουν την ζημιά που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες τους, ενώ τις επόμενες μέρες επιβάλλεται να επισκεφτεί τον νομό κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου – Βορείων Σποράδων Γιάννης Διανελλάκης.

Αποδυναμωμένα κλιμάκια του ΕΛΓΑ

Την ίδια ώρα, τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ εξακολουθούν να παραμένουν αποδυναμωμένα λόγω περικοπών στις μετακινήσεις τους, με αποτέλεσμα οι αγρότες να ανησυχούν ιδιαίτερα για την καθυστέρηση πραγματοποίησης ελέγχων και καταγραφής των ζημιών.

Παράλληλα, όπως τονίζουν, ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο τις καταστροφές στην ηρτημένη παραγωγή ενώ, περιπτώσεις ζημιών στα δένδρα, αποζημιώνονται από τα ΠΣΕΑ, διαδικασία περισσότερο χρονοβόρα, διότι τα αιτήματα συλλέγονται και στη συνέχεια προωθούνται στον αρμόδιο φορέα για την παροχή των αποζημιώσεων, που είναι πάλι ο ΕΛΓΑ, θέμα για το οποίο θα ζητηθεί η παρέμβαση των τοπικών φορέων, προκειμένου να αλλάξει ο κανονισμός και οι διαδικασίες να τρέξουν άμεσα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πηγή: taxydromos.gr