Σε φάση δυναμικής δραστηριότητας βρίσκεται η εποχική γρίπη, με τον πρωταγωνιστή του φετινού κύματος, το στέλεχος Α (Η3Ν2), να έχει στόχο τους ηλικιωμένους και ανεμβολίαστους.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έως την περασμένη Κυριακή η λίστα θυμάτων αριθμούσε 14 ασθενείς που απεβίωσαν εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι τις ημέρες που μεσολάβησαν έως και χθες ο αριθμός είχε εκτοξευθεί στους 20.

Η επιθετικότητα του στελέχους Α (Η3Ν2) καταγράφεται και από τη γεωμετρική αύξηση στους ασθενείς που νοσούν βαριά, με αποτέλεσμα οι θεράποντες ιατροί να εισηγούνται άμεση νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ειδικότερα και όπως προκύπτει από τον εβδομαδιαίο απολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ έως και την Κυριακή, συνολικά είχαν νοσηλευθεί 85 ασθενείς, ενώ πηγές αναφέρουν ότι έως και την Πέμπτη το βράδυ ο αριθμός είχε αυξηθεί κατά 9 επιπλέον σοβαρά κρούσματα. Ετσι εξηγείται ότι καθημερινά αυξάνεται και η λίστα αναμονής για εύρεση διαθέσιμης κλίνης σε ΜΕΘ. Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες ανέφεραν ότι χθες η συγκεκριμένη λίστα αφορούσε 55 ασθενείς, σημειώνοντας ότι οι σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας του Α (Η3Ν2) εντείνουν το ούτως ή άλλως σοβαρό πρόβλημα έλλειψης κρεβατιών ΜΕΘ στη χώρα μας.
«Καταρρέει το Σωτηρία». Την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει ότι «σε μία περίοδο που υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού λόγω έξαρσης της γρίπης, το Σωτηρία, το μοναδικό οργανωμένο ειδικό πνευμονολογικό νοσοκομείο της χώρας, καταρρέει».
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας σημειώνουν μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση ότι η έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων είναι μεγάλη. «Στις 230 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών υπηρετούν 132. Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις, δηλαδή, είναι 40%. Αντίστοιχα, στις 951 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούν 640». Σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα έτη της κρίσης αποχώρησαν 500 εργαζόμενοι ενώ οι προσλήψεις το ίδιο διάστημα δεν ξεπέρασαν τις 50.

Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα όσα καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας για τον προϋπολογισμό ένδειας του νοσοκομείου. Εκτός από τις ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα αλλά και το αγκάθι των ράντζων, «πέφτει η παροχή του κεντρικού οξυγόνου. Δεν έχουν χρήματα να την γεμίσουν και η διοίκηση βγάζει διαγγέλματα να σταματήσει η παροχή οξυγόνου σε ασθενείς που το έχουν λιγότερη ανάγκη», σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
Αγνοούν τις συστάσεις. Οι Ελληνες αποδεικνύονται ανεπίδεκτοι μαθήσεως καθώς ακόμη και εκείνοι οι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και συνεπώς είναι πιο ευάλωτοι στην γρίπη δεν σήκωσαν ούτε φέτος το μανίκι τους για να εμβολιαστούν, αγνοώντας ακόμη μια χρονιά τις συστάσεις των επιστημόνων.
Ειδικότερα και όσον αφορά στα κρούσματα που χρειάστηκαν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, πρόκειται για 55 άνδρες και 30 γυναίκες, με εύρος ηλικιών 3 – 89 έτη και διάμεση ηλικία 72 έτη. Τα 84 κρούσματα (98,8%) οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α και το ένα (1,2%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 60 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν υποτυποποιήθηκαν και το σύνολο αυτών (100%) βρέθηκε να ανήκει στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Οι 81 (95,3%) από τους  85 βαριά ασθενείς με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται  εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, ωστόσο εξ αυτών μόλις οι 16 (19,8%) είχαν εμβολιαστεί.
 
Τα εμβόλια. Καθώς το κύμα της γρίπης φουντώνει, σύγχυση έχει προκαλέσει μερίδα γιατρών που συμβουλεύουν τους ασθενείς τους (κυρίως ηλικιωμένους με χρόνιες παθήσεις) να κάνουν επαναληπτική δόση του εμβολίου για να θωρακιστούν διπλά.
Η σύσταση αυτή έχει προκαλέσει πανικό, αφού ήδη παρατηρείται σοβαρή έλλειψη εμβολίων στην αγορά. Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως φέτος εισήχθησαν βάσει παραγγελιών  1,7 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Ωστόσο, τα ράφια των φαρμακείων είναι άδεια από αντιγριπικά εμβόλια.

Πάντως, καθησυχαστικός εμφανίζεται ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας. Αναφερόμενος στην επαναληπτική δόση του αντιγριπικού εμβολίου λέει στα «ΝΕΑ» ότι «δεν υπάρχει σχετική οδηγία». Και συμπληρώνει: «Στις ευάλωτες ηλικίες έχει διαπιστωθεί ότι το φετινό εμβόλιο έχει χαμηλή κάλυψη καθώς παρατηρείται μειωμένη παραγωγή αντισωμάτων για τον υπότυπο Α (Η3Ν2). Ομως δεν ισχύει το ίδιο για τις λοιπές ηλικιακές ομάδες».


Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
Η απότομη εμφάνιση πυρετού που συνοδεύεται από κρυάδες και ρίγος, κακουχία, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και ξηρό βήχα είναι τα σημάδια της φετινής γρίπης. Οπως σημειώνουν οι ειδικοί,  με την πάροδο των ημερών ο βήχας γίνεται πιο έντονος, υπάρχει πόνος στο πρόσθιο μέρος του θώρακα και η αρχική ρινίτιδα επιδεινώνεται. Σε μερικούς αρρώστους συνυπάρχουν ναυτία, έμετος, κοιλιακός πόνος και διάρροια. Σε ό,τι αφορά τα  παιδιά, τα συμπτώματα είναι συνήθως ηπιότερα ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν γίνονται αντιληπτά. Και ενώ οι  επιπλοκές είναι σπάνιες σε υγιείς ενηλίκους με καλή φυσική κατάσταση και παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών, εάν υπάρξουν, αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και είναι η λαρυγγίτιδα, η μέση ωτίτιδα και η πνευμονία.
Το «Α» και το «Ω» η προσωπική  υγιεινή
Σε περίοδο έξαρσης της γρίπης:
– Μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
– Αποφεύγετε τις κοινωνικές εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους
– Σε κοινόχρηστους χώρους αποφεύγετε τα πόμολα και τις λαβές λεωφορείων και ό,τι άλλο είναι δυνατό να αποφύγετε. Τα χάρτινα και περισσότερο τα μεταλλικά νομίσματα μπορεί να είναι μολυσμένα, ιδιαίτερα τη στιγμή που τα παίρνετε.
– Φροντίστε να σκεπάζετε στόμα – μύτη κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα με χαρτομάντιλο, το οποίο μετά πετάτε σε καλάθι και πλένετε τα χέρια σας.
– Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι το λιγότερο για 15”-20” ή με ειδικό αλκοολούχο διάλυμα ή μαντιλάκια εμποτισμένα με αλκοόλη.
tanea.gr