Καρακώστα για συλλαλητήριο: «Να σεβαστούμε και τα Σκόπια»

Το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία είχε «ικανοποιητικό αριθμό», αλλά «όχι πολύ κόσμο», σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Εύη Καρακώστα.

Η ίδια, μάλιστα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να σεβαστούμε και τα Σκόπια, όπου «έχουν μεγαλώσει γενιές ολόκληρες με τη λέξη ‘Μακεδονία’», ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική στον Μίκη Θεοδωράκη.

«Είχε κόσμο, αλλά…»

«Κόσμο είχε το συλλαλητήριο, αλλά όχι τον αναμενόμενο κόσμο, αυτόν που περίμεναν οι διοργανωτές. Δεν ήταν πολύς ο κόσμος, ήταν ένας ικανοποιητικός αριθμός», σχολίασε η κ. Καρακώστα στον Focus fm.

«Εκείνο που ενόχλησε στο συλλαλητήριο, ήταν ότι δεν υπήρχε σωστή στόχευση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το γιατί γίνεται μία διαδήλωση. Υπήρχε συνονθύλευμα απόψεων, από ακραίους, από ανθρώπους που δεν κατάλαβαν το διακύβευμα ή δεν κατάλαβαν τι διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν ‘δεν δίνω ούτε σπιθαμή Μακεδονίας’. Δεν διακυβεύονται σήμερα τα σύνορά μας, για να συζητάμε για κάτι τέτοιο, ή να διαμαρτυρόμαστε για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Μάλιστα, τόνισε ότι και η ίδια δεν διαπραγματεύεται τη Μακεδονία, εξηγώντας: «Δεν θέλει να σου πάρει κανείς τη Μακεδονία. Κι εγώ σαφώς δεν τη δίνω τη Μακεδονία… Μα κι εγώ, που δεν ήμουν στο συλλαλητήριο, δεν τη δίνω τη Μακεδονία, δεν διαπραγματεύομαι την Ελλάδα».

«Σεβασμός και στην άλλη χώρα»

Όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα συλλαλητήρια, απάντησε: «Αν έλεγαν χθες στο συλλαλητήριο να φύγει ο αλυτρωτισμός της γειτονικής χώρας, αν το είχαν ως σύνθημα θα ήμασταν κι εμείς εκεί. Όταν όμως χρησιμοποιούνται συνθήματα εξωπραγματικά, εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε το συλλαλητήριο».

Μάλιστα, έθεσε και θέμα σεβασμού στο γειτονικό κρατίδιο, λέγοντας: «Κανένας όρος ‘Μακεδονία’; Καμία λέξη ‘Μακεδονία’; Είναι σεβασμός στην άλλη χώρα αυτό; Που έχουν μεγαλώσει γενιές ολόκληρες με τη λέξη μόνο ‘Μακεδονία; Να το πάρεις όλο; Ή να διαπραγματευτείς το μέρος και τον καθορισμό; Τον γεωγραφικό, τον ιστορικό, της γλώσσας και δεν ξέρω ποιον προσδιορισμό θα βάλουμε μπροστά για να διαχωρίσουμε τη θέση».

«Λυπάμαι για τον Μίκη Θεοδωράκη»

Όσον αφορά την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, η κ. Καρακώστα εμφανίστηκε έντονα επικριτική. «Δεν συγχωρώ στον Μίκη Θεοδωράκη, παρά τους αγώνες του, ότι χθες ήταν δίπλα σε έναν κύριο, που έκανε ακροδεξιό χαιρετισμό. Τον εκτιμώ, έχει δώσει παρά πολλά σε δύσκολες εποχές, αλλά δεν του το συγχωρώ αυτό. Πρέπει οι άνθρωποι κάθε φορά να διαχωρίζουν τη θέση τους με ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Η ιστορία θα δείξει αν κάνουμε λάθος εμείς, ή ο Μίκης Θεοδωράκης», ανέφερε αρχικά.

Μάλιστα, επέκρινε έντονα τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη για την αναφορά του σε «αριστερόστροφο φασισμό». «Λυπάμαι για τον Μίκη Θεοδωράκη, γιατί στα 93 του χρόνια, θα έπρεπε να σκεφτεί την υστεροφημία του. Ο φασισμός είναι πολύ σκληρή λέξη. Και στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν ακραίοι δεξιοί, αλλά δεν τους έχουμε αποκαλέσει φασίστες. Να ξέρουμε την έννοια των λέξεων και τι σηματοδοτούν», σχολίασε.

«Αναγνωρίζω στον Μίκη Θεοδωράκη τους αγώνες και το ρόλο που έπαιξε η μουσική του και θα του έλεγα να μην το προδώσει όλο αυτό, όπως έκανε χθες και να σκέπτεται όταν χρησιμοποιεί τον όρο ‘φασιστική αριστερά’», πρόσθεσε η κ. Καρακώστα.