Κορδελιό: Σε εξέλιξη η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας [εικόνες & βίντεο]

Στην πλήρη έκτασή του εφαρμόζεται από νωρίς σήμερα το πρωί το σχέδιο εκκένωσης στο Κορδελιό, προκειμένου να μεταφερθεί σε ασφαλή χώρο η βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε σε βενζινάδικο.

Η επιχείρηση απενεργοποίηση της βόμβας ξεκίνησε στις 11:05 το πρωί, αφού προσπεράστηκαν τα διάφορα εμπόδια που εμφανίστηκαν νωρίτερα. Εξι πυροτεχνουργοί θα αφαιρέσουν τον πυροκροτητή και να μεταφέρουν την βόμβα σε ασφαλή χώρο. Το έργο της απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας έχει αναλάβει η ομάδα ναρκαλιείας 112, που έχει απενεργοποιήσει δεκάδες παρόμοιες βόμβες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και σε άλλες περιοχές.

Στις 11:05 ξεκίνησε το προκαταρκτικό στάδιο της απενεργοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου στις 11:30 έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή, ενώ στη συνέχεια θα περιμένουν 10-15 λεπτά για να δουν οι πυροτεχνουργοί πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Περίπου στις 12:15 θα κατέβουν στο σκάμμα και σε εκείνο το στάδιο αναμένεται να φανεί αν όλα θα ολοκληρωθούν με επιτυχία. Θα ακολουθήσουν τα στάδια της μεταφοράς της και της εξουδετέρωσής της στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη όπου θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη. «Ο κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει. Οι πολίτες πρέπει να μείνουν εκτός της ζώνης εκκένωσης μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία», προειδοποίησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το Σάββατο το ΕΚΑΒ μετέφερε σε δομές άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αν και από νωρίς το πρωί σήμερα, αστυνομικοί πήγαν πόρτα-πόρτα στα σπίτια της περιοχής και υπενθύμισαν στους κατοίκους- οι οποίοι είχαν ενημερωθεί τις προηγούμενες ημέρες- ότι θα έπρεπε να έχουν φύγει έως τις 10:00, αρκετοί περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ πληροφορίες θέλουν κάποιους να μην έχουν φύγει. Εξαιτίας της καθυστέρησης, ξεκίνησε αργότερα και η διαδικασία εξουδετέρωσης και μεταφοράς της βόμβας.

Τζιτζικώστας: Πρέπει να φύγουν και οι τελευταίοι

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε διαδοχικές εκκλήσεις προς τους πολίτες, προκειμένου να συμμορφωθούν προς τις οδηγίες. Η τελευταία έγινε λίγο πριν από τις 11 το πρωί. «Στις 11:05 ξεκινά η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας. Να παρακαλέσω τους- ελάχιστους ευτυχώς- που ακόμη δεν έχουν μετακινηθεί να το κάνουν στα επόμενα 5 λεπτά», τόνισε ο περιφερειάρχης, ενώ νωρίτερα είχε υπογραμμίσει πως όσοι επιμένουν να είναι στο σπίτι τους θα πρέπει να αναλογιστούν την ατομική ευθύνη τους.