Το Λονδίνο είναι μια πόλη στην οποία τα τουριστικά αξιοθέατα συναγωνίζονται σε επισκεψιμότητα τις εμβληματικές pub, που κρυμμένες στα στενά έχουν τη δική τους συναρπαστική ιστορία. Ας δούμε 5 από τις πιο ιστορικές και ενδιαφέρουσες…

pinterest-Ye-Olde-Cheshire

Ye Olde Cheshire Cheese
Δημιουργήθηκε το 1538, κάηκε στη Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου το 1666 – όπως εξάλλου και το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης- και ανοικοδομήθηκε την επόμενη χρονιά. Στο πλούσιο πελατολόγιό της έχουν καταγραφεί ονόματα δημοσιογράφων και λογοτεχνών που έχουν στριμωχτεί σε κάποια από τις γωνιές της σάλας της, όπως αυτά των Mark Twain, Alfred Tennyson, Sir Arthur Conan Doyle, PG Wodehouse, Charles Dickens (αλήθεια, υπήρχε κάποια pub που να μην είχε επισκεφτεί;), καθώς και του Dr Samuel Johnson, ο οποίος λέγεται ότι έδινε τακτικά το «παρών». Είναι από τις πιο πολυσύχναστες του Λονδίνου σφύζοντας μόνιμα από τους θαμώνες, οι τιμές του καταλόγου είναι χαμηλές, όμως οι επιλογές μπίρας είναι περιορισμένες.

154 Fleet Street, EC4A 2BU

thespaniardshampstead-gallery_01

thespaniardshampstead-gallery_10

The Spaniards Inn
Πρόκειται για μια pub με εξαιρετικά «λογοτεχνικό» ιστορικό αφού εδώ σύχναζαν μεγάλοι συγγραφείς, όπως ο Charles Dickens και ο Bram Stoker (σ.σ δημιουργός του «Δράκουλα») αλλά και ρομαντικοί ποιητές, ανάμεσα στους οποίους ο John Keats και ο Λόρδος Byron, που ήταν οι πιο τακτικοί θαμώνες. Είναι μία από τις πιο γνωστές στο βόρειο Λονδίνο ενώ στη λίστα των πελατών της φιγουράρει και ο περιβόητος ληστής Dick Turpin. Σήμερα, η εν λόγω pub εξακολουθεί να είναι μια ευχάριστη ανάπαυλα στις περαντζάδες ντόπιων και τουριστών ενώ η διαμόρφωση της σάλας με τους επενδυμένους με ξύλο τοίχους και τους επίσης ξύλινους πάγκους αναβιώνει στη φαντασία του επισκέπτη ιστορίες από το παρελθόν.

Hampstead, London NW3 7JJ

pinterest-french-hous

The-french-house-1_opt

The French House
Η ιστορία γράφεται σε πολλές μορφές και η συγκεκριμένη pub είναι χαρακτηριστική περίπτωση χώρου που από τα τέλη του 19ου αιώνα, που δημιουργήθηκε, «έχει ζήσει» πραγματικά ιστορικές στιγμές. Από το 1891ως το 1914 ήταν γνωστή ως «The White House» ενώ στη συνέχεια μετονομάστηκε ως «York Minster», όνομα που διατηρήθηκε μέχρι το 1984. Μάλιστα, μετά από φωτιά στην pub ήταν αρκετοί αυτοί που συνεισέφεραν οικονομικά στην ανακαίνισή της. Βέβαια, όταν την επισκεφτείτε θα πρέπει να ξεχάσετε εντελώς τα κινητά σας αφού απαγορεύεται η χρήση τους προκειμένου ο επισκέπτης να ζήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την εμπειρία της αυθεντικής pub. Με αυτόν τον τρόπο προωθείται η επικοινωνία μεταξύ των θαμώνων και, μην ανησυχείτε, απαραίτητη προϋπόθεση δεν είναι να μιλάτε γαλλικά.

49 Dean Street, Soho, W1D 5BG

mayflower-pinterest

The Mayflower
Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η ιστορία της εν λόγω pub συνδέεται με αυτή των Άγγλων που ταξίδεψαν από το Πλίμουθ στον «Νέο Κόσμο» (Αμερική) το 1620 (Mayflower ήταν το όνομα του πλοίου). Το παρόν όνομα, λοιπόν, αποδόθηκε τιμής ένεκεν στο μνημειώδες ταξίδι, όμως πριν από αυτό ο χώρος ονομαζόταν «The Spread Eagle» και λέγεται ότι είναι η παλαιότερη pub στην περιοχή του Τάμεση. Χαμηλοτάβανη και με ξύλινα δοκάρια, η σάλα είναι ζεστή και ατμοσφαιρική ενώ αν έχετε σκοπό να καθίσετε κάπου όταν την επισκεφτείτε είναι προτιμότερο να κάνετε ένα τηλέφωνο για να κλείσετε τραπέζι.

117 Rotherhithe Street, SE16 4NF

2783040882_27e83dd45f

the-crown

The Crown Tavern, Clerkenwell
Εδώ σύχναζε ο Lenin, όταν ήταν γνωστό ως «Τhe Crown and Anchor», πριν ακόμα βρεθεί στη Ρωσία. Πρόσφατα μάλιστα ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως σκηνικό στην ταινία Notes on a Scandal με τις Judi Dench και Cate Blanchett. Φημίζεται για την καλά ενημερωμένη λίστα με μπίρες της.

43 Clerkenwell Green, EC1R 0EG

Περισσότερα πράγματα για τις λονδρέζικες pub θα βρεις στο λεύκωμα του George Dailey «Great Pubs of London».