Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα Κύθηρα, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής είναι σε εξέλιξη, κατακαίγοντας το νησί. Ηδη, έχουν καταστραφεί 15.000 στρέμματα δάσους, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού.

Δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί, στην περιοχή Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα δυσχεραίνουν την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα, ένα θέμα που προκάλεσε αντιδράσεις  από τα Κύθηρα το Σάββατο, καθώς είχαν αποχωρήσει τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα. Ομως, παρότι η φωτιά φαινόταν να είναι σε ύφεση το μεσημέρι του Σαββάτου, αναζωπυρώθηκε και συνέχισε το καταστροφικό της έργο.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν εκεί 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, που αναφέρει ότι η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη. Οι δυνάμεις θα ενισχύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας από άλλες περιοχές.

Κάηκαν 15.000 στρέμματα δάσους

Ο δήμαρχος Κυθήρων- Αντικυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής εκτίμησε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση σε αρκετά μέτωπα, προειδοποίησε όμως ότι υπάρχει κίνδυνος εξαιτίας των ανέμων. Παράλληλα, ζήτησε να μην επαναληφθεί ότι έγινε χθες, όταν αποχώρησαν τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής, κάτι που είχε ως συνέπεια, όπως είπε, να καεί το 1/3 του νησιού.

«Εχουν καεί 15.000 στρέμματα δάσους», ανέφερε ο κ. Χαρχαλάκης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ και τόνισε ότι από τη Δευτέρα η πρώτη προτεραιότητα θα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα που θα χρειαστεί το νησί, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει νέα προβλήματα τους επόμενους μήνες.

Στο νοσοκομείο ένας πυροσβέστης

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις οικισμούς που είχαν εκκενωθεί, ο κ. Χαρχαλάκης ανέφερε ότι οι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, σημείωσε όμως ότι κανένας δεν κοιμήθηκε, καθώς υπήρχε ο φόβος. «Δόθηκε μάχη στις αυλές των σπιτιών, αλλά δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια, ούτε τραυματισμοί, πέρα από έναν πυροσβέστη που ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο», σημείωσε ο ίδιος.

Στην περιοχή Αρωνιάδικα, η φωτιά έκαψε στάβλους και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Ο δήμαρχος του νησιού ανέφερε ότι υπήρξε ανησυχία μεταξύ των επισκεπτών, αλλά δεν είχε ξεκάθαρη εικόνα για αν και πόσοι έφυγαν. Πάντως, κάποιοι αναχώρησαν από τα Κύθηρα.

Το Σάββατο, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, εισηγήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ύστερα από σχετικό αίτημα του Δημάρχου, να κηρυχθούν τα Κύθηρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δείτε τα συγκλονιστικά βίντεο από την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τα Κύθηρα τα οποία ανήρτησε στο facebook ο χρήστης @Dimitrios Kyriakopoylos

Ο καπνός από την φωτιά που κατακαίει τα Κύθηρα, όπως φαίνεται από δορυφορική φωτογραφία, έφτασε μέχρι τις ακτές της Λιβύης.