H ψαλίδα της διαφοράς στο 8,9% επί των εγκύρων

Ενίσχυση του δικομματισμού και συμπίεση των μικρότερων κομμάτων επιφέρει η νέα στρατηγική της πολωτικής έντασης που χάραξε η κυβέρνηση και υλοποιεί αφενός με την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής από μια χωρίς προηγούμενο «παρδαλή» κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αφετέρου με την επιμονή της στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία τη φέρνει σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

Η έρευνα, η οποία έγινε το διάστημα 14-17 Ιανουαρίου καλύπτοντας τις διαθέσεις της κοινής γνώμης αμέσως μετά το διαζύγιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του, δείχνει βαθύ διχασμό στην ελληνική κοινωνία, με σχεδόν τα 2/3 του εκλογικού σώματος να αποστρέφονται τη σημερινή κυβερνητική εξουσία και να θέλουν την αντικατάστασή της, ενώ περίπου το 1/3 (σε ποσοστά σαφώς κάτω του 30%) να συνεχίζει να στηρίζει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις επιλογές του κ. Τσίπρα. Πάντως, τόσο από την πρόθεση ψήφου όσο και από άλλα επιμέρους ευρήματα της πανελλαδικής μέτρησης, στην οποία συμμετείχαν 1.003 νοικοκυριά, προκύπτει ότι η μάχη των επόμενων εκλογών θα κριθεί στον χώρο του Κέντρου. Κατά τα φαινόμενα, αποφασιστικός παράγοντας θα αναδειχθεί η ικανότητα των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να διευρύνουν την επιρροή τους στον ενδιάμεσο χώρο, ο οποίος βρίσκεται στη μέγγενη της ισχυρής αμφίπλευρης πίεσης.

Οι νέοι συσχετισμοί

Η σημαντική ενίσχυση του δικομματισμού προκύπτει και από τις απαντήσεις των μετεχόντων στην έρευνα στο ερώτημα για το ποιον θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό.

Τόσο η Ν.Δ. με το 29,1% που μετρήθηκε η δύναμή της στην πρόθεση ψήφου όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 21% κατακτούν τα υψηλότερα ποσοστά τους από τον Σεπτέμβριο του 2016, όπως φαίνεται και στο συγκριτικό γράφημα με τη διαχρονική εξέλιξη των ευρημάτων της Marc. Το κυβερνών κόμμα, ωστόσο, παρουσιάζει, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση του περασμένου Οκτωβρίου, αύξηση 2,7%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κατά 0,6%. Ετσι, η ψαλίδα της διαφοράς μειώνεται στο 8,1% και με αναγωγή επί των εγκύρων υπολογίζεται στο 8,9%. 

Η διαφοροποίηση επέρχεται λόγω της αυξημένης συσπείρωσης που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται σε αυτή τη φάση να συγκρατεί το 55% όσων τον ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2015, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται την τελευταία τριετία.

Αξιοσημείωτη ανοδική πορεία σημειώνει η Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση , η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει έως 9,1 %, να εκλέγει 22 βουλευτές (16 έχει σήμερα) ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να αγγίξει το 10%. Συνεπώς καθίσταται αντιληπτό ότι 6 νέες έδρες είναι μάλλον πραγματικότητα για τη Χρυσή Αυγή και ένα μεγάλο άλμα για το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου.

Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής (-0,7%) καθώς και η πεντάδα των κομμάτων που έχουν βάσιμες ελπίδες για να εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή συμπληρώνει το ΚΚΕ με 5,4% (-0,3%). 

Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν τα υπόλοιπα τρία κόμματα της Βουλής -Ενωση Κεντρώων, Ποτάμι και ΑΝ.ΕΛ. – που είδαν πρόσφατα αλλά και παλαιότερα τις κοινοβουλευτικές ομάδες τους να λεηλατούνται.
Με βάση τις συγκεκριμένες επιδόσεις και τις προβλέψεις του εκλογικού νόμου ο οποίος ευνοεί την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος σε περίπτωση που είναι υψηλά τα ποσοστά των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής, το «ΘΕΜΑ» υπολογίζει ότι η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας θα φτάσει στις 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει 78 βουλευτές, η Χρυσή Αυγή 22 μαζί με το ΚΙΝ.ΑΛ. και το ΚΚΕ 20 έδρες.

pinakas1

pinakas2new

pinakas3
* Η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων και η σύνθεση της νέας Βουλής είναι του «ΘΕΜΑτος» και όχι της Marc και βασίζεται στην παραδοχή ότι θα μπουν στη Βουλή 5 κόμματα

pinakas4
pinakas5

pinakas6
pinakas7
pinakas8