Στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που μίλησε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Όπως συζητήθηκε δεν υπήρξε μαζική παρουσία καθώς όπως γίνεται αντιληπτό και από τις φωτογραφίες το παρών έδωσαν μερικές δεκάδες υποστηρικτών.

DSCN7157

Απόσπασμα από την ομιλία  του Γιώργου Μαρίνου:

Οι εξελίξεις με τη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) μπορούν  να αξιολογηθούν σωστά αν αντιμετωπιστούν ως μέρος της  κινητικότητας που σημειώνεται στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, των  ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, των στοχεύσεων των ΗΠΑ , του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και του ανταγωνισμού τους με την Ρωσία και την Κίνα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό μπορεί να εξεταστεί η στάση των αστικών τάξεων και των πολιτικών τους εκπροσώπων  στην Ελλάδα και την FYROM και οι επιδράσεις από και προς τα γειτονικά κράτη κυρίως την Αλβανία και κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί σημαντικές αμερικάνικες και άλλες ΕυρωΝΑΤΟικές  στρατιωτικές βάσεις, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 εξελίσσεται σχέδιο ένταξης των κρατών των Ανατολικών και των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και η ψαριά είναι μεγάλη.

Στη Στρατηγική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια διακρίνονται καθαρά οι στόχοι της προώθησης των μονοπωλιακών συμφερόντων στην περιοχή σε κλάδους όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, αλλά και στόχοι που αφορούν ζητήματα κρατικής ασφάλειας, όπως τα εννοούν οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Η ένταξη των Δ.Βαλκανίων στην ΕΕ και η “ΕυρωΑτλαντική ολοκλήρωση” χαρακτηρίζονται ως “γεωστρατηγική επένδυση σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά”.

Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για ένα στενά διακρατικό πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αλλά, πρόκειται για  ένα γενικότερο πρόβλημα που προδίδει τις στοχεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη χρησιμότητα της οποίας αναφέρεται πολύ συχνά ο Αμερικανός πρέσβης που έφτασε μέχρι του σημείου να  αποκαλέσει την κυβερνητική πολιτική “γεωστατηγικό μεντεσέ”, εργαλείο για όλες τις χρήσεις στην υπηρεσία του ΑμερικανοΝΑΤΟικού Ιμπεριαλισμού. Οι κινήσεις της κυβέρνησης υπηρετούν δύο στόχους «πακέτο», την ένταξη της ΠΓΔΜ  στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και την εξυπηρέτηση των σχεδίων της ελληνικής αστικής τάξης για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα στη γειτονική χώρα, πιο βαθειά στα Βαλκάνια και να εκτιναχθεί πάρα πέρα.

Οι κινήσεις των κυβερνήσεων των δύο χωρών καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις των ΕυρωΑτλαντικών επιτελείων και τις κινήσεις του ΟΗΕ που στην προκειμένη περίπτωση εκπροσωπείται από τον κ Νίμιτς. Τα αστικά κόμματα από το 1992 συγκέντρωσαν την προσοχή τους στο όνομα κρύβοντας πίσω από την ονοματολογία πολύ σημαντικά στοιχεία που αφορούν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή και τους κινδύνους του αλυτρωτισμού.

Τα συνθήματα που κυριαρχούν αυτά τα χρόνια είναι «Η  Μακεδονία είναι Ελληνική» ή “η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική».

Τα συνθήματα αυτά δεν αφορούν τους νομούς της Μακεδονίας που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια αλλά εκφράζουν επιθετική στάση της ελληνικής αστικής τάξης εναντίον γειτονικών κρατών, αλλυτρωτισμό, αλλαγή συνόρων. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνες εθνικιστικές θέσεις που δίνουν άλλοθι στη θέση του Τουρκικού κράτους για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, συμβαδίζει με αλυτρωτικές εξάρσεις στη FYROM, στην Αλβανία, παίζει το παιχνίδι των φορέων της  “Μεγάλης Αλβανίας”.

Ιστορικά έχει ξεκαθαριστεί ότι η Μακεδονία είναι μια ευρεία γεωγραφική περιοχή που μετά την ήττα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο , στο έδαφος της δημιουργήθηκαν αστικά κράτη και μετά τη λήξη του Β Βαλκανικού πολέμου, μετά τη σχετική Συνθήκη του Βουκουρεστίου η Μακεδονία χωρίστηκε σε τέσσερα κράτη. Στην Ελλάδα περιήλθε το 51%, στη Σερβία το 39%, στη Βουλγαρία 9,5% και στην Αλβανία 0,5%.

Οι θέσεις του ΚΚΕ πατάνε σε γερές βάσεις. Στηρίζονται και προωθούν την φιλία των λαών και την κοινή τους πάλη, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων.

Το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, εναντιώνεται στην ένταξη της ΠΓΔΜ στις λυκοσυμμαχίες, όπως έκανε το κόμμα μας για τη χώρα μας κι άλλες χώρες..

Από το 1992 στις συνθήκες των εθνικιστικών συλλαλητηρίων το ΚΚΕ ξεκαθάρισε το ζήτημα του ονόματος. Σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και σε περίπτωση που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό της, αυτό να είναι με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί μεθοδικά να ξεπλύνει τα εγκλήματα του  ΝΑΤΟ. Το παρουσιάζει ως δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας κι ενώ έχει αποδειχθεί πως η κοινή πορεία Ελλάδας- Τουρκίας στη λυκοσυμμαχία απο το 1952 οχι μόνο δεν εξάλειψε τα προβλήματα αλλά το ΝΑΤΟικό περιβάλλον συνιστά παράγοντα αμφισβήτησης των ελληνικών συνόρων και έντασης των κινδυνων στην περιοχή. Η επιβεβαίωση αυτού του κανόνα γίνεται και με την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και την προβολή απαράδεκτων διεκδικήσεων.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Ο καπιταλισμός έχει σαπίσει και γίνεται πιο επιθετικός, πιο αντιδραστικός και επικίνδυνος, είναι μια μηχανή που παράγει συνεχώς και πιο οξυμένα προβλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης , του λαού και των παιδιών του, γεννάει πολέμους , κρίσεις , φτώχεια , πρσφυγιά…

Το ΚΚΕ συνεχίζει την 100χρονη πορεία του, οι κομμουνιστές , οι κομμουνίστριες, οι κνίτες και οι κνίτισες που στηρίζουν το κόμμα και την ΚΝΕ, μπορούμε, να δουλέψουμε πιο πολύ,  με αυτοθυσία για να συγκεντρώνονται και να προετοιμάζονται λαικές δυνάμεις και να ανταποκριθούμε  στις πολύ απαιτητικές συνθήκες της ταξικής πάλης.

 

 

DSCN7167

DSCN7168