Θρίλερ για τους πλειστηριασμούς – «Γκρίνια» από τους δανειστές για τους μποναμάδες

Με τις διατάξεις για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να… «μπανοβγαίνουν» μέχρι την τελευταία στιγμή, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προωθείται για κατάθεση στη Βουλή.

Αρμόδιοι  παράγοντες δεν αποκλείουν να κατατεθεί και αργά απόψε, ίσως και μετά τα μεσάνυχτα. Στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου των 600 σελίδων, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει περίπου 50 από τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Στόχος είναι να προλάβει η κυβέρνηση το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Εκεί όμως, εκτός από τα να ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα, θα αντιμετωπίσει και την… «γκρίνια» που, όπως έλεγε κυβερνητικός παράγοντας «πάντα υπάρχει αλλά δεν αναμένεται να λάβει διαστάσεις».

Μέχρι τελευταία στιγμή πάντως δεν είχε αποσαφηνιστεί αν θα κατατεθεί εξαρχής ή διάταξη για τους πλειστηριασμούς ή αν τελικώς θα έρθει να προστεθεί σε επόμενη φάση πριν την ψήφιση. Εντός της ημέρας, δεν αποκλείεται τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές για τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Στις 600 σελίδες του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθεί εντός των επομένων ωρών αναμένεται να περιλαμβάνονται :

1.       Η απαίτηση για συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη απόφασης για απεργία

2.       Οι αλλαγές στα επιδόματα τέκνων και η κατάργηση του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων

3.       Διατάξεις που θα ανοίγουν τον δρόμο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

4.       Διατάξεις για περιορισμό φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.

Μιλώντας την Δευτέρα σε δημοσιογράφους, κυβερνητική πηγή εξέφραζε την αισιοδοξία ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup  στις 22 Ιανουαρίου η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει και στις αρχές Φεβρουαρίου θα υπάρξει η εκταμίευση της δόσης του ESM, ύψους άνω των 5,5 δισ. ευρώ

Στις 11 Ιανουαρίου, την ερχόμενη Πέμπτη, θα εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενώ το ψηφισμένο νομοσχέδιο στη συνέχεια θα περάσει από το μικροσκόπιο των δανειστών για τη σύνταξη του compliance report.

Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, προκειμένου να συμπληρωθεί ο πλήρης κατάλογος των 110 προαπαιτούμενων θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.