Γκάλοπ για το Βήμα – Ο Τσίπρας χάνει για τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό και τα ελληνοτουρκικά – Μεγάλη υποχώρηση του κυβερνώντος κόμματος στη βόρεια Ελλάδα – Κάτω από το όριο του 3% οι ΑΝΕΛ

Την πρώτη δημοσκόπηση μετά τα συλλαλητήρια για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αλλά και τη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, δημοσιοποιεί η εφημερίδα «Το Βήμα» αύριο Κυριακή.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 9,7 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου.

Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 34,9% έναντι 25,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την δημοσκόπηση είναι εμφανές ότι διαχείριση του ονοματολογικού πλήττει σημαντικά την απήχηση του κυβερνώντος κόμματος καθώς καταγράφεται μεγάλη υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στη βόρεια Ελλάδα. Εις ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis, φαίνεται οι εξελίξεις ευνοούν τον Αλέξη Τσίπρα.

Η δημοσκόπηση καταγράφει αξιοσημείωτη ενίσχυση της Χρυσής Αυγής η οποία αγγίζει το διψήφιο ποσοστό και αυγκεκριμένα λαμβάνει 9,4%. Φαίνεται ότι η εκρηκτική άνοδος του εθνικιστικού κόμματος οφείλεται στις στέρεες και αμετακίνητες θέσεις του (για μνημόνιο, λαθρομετανάστες κτλ) και στην πολιτική συνέπεια που τους χαρακτηρίζει. Τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στα κοινωνικά, η ελληνική κοινωνία φαίνεται να αναγνωρίζει τις επιλογές του Μιχαλολιάκου και να πιστώνει τη στάση του κόμματος στα θετικά. Μάλιστα η μέγιστη τιμή που δίνεται από την εταιρεία στην εκτίμηση ψήφου είναι το 10,6%.

Οι ΑΝΕΛ κινούνται κάτω από το όριο του 3% ενώ με τα σημερινά δεδομένα οριακή είναι και η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή.

Αναλυτικά η εκτίμηση ψήφου της Metron Analysis:

ΣΥΡΙΖΑ 25,2%
ΝΔ 34,9%
Χρυσή Αυγή 9,4%
Κίνημα Αλλαγής 8,4%
ΚΚΕ 7,0%
ΑΝΕΛ 2,5%
Ένωση Κεντρώων 3,0%
Λαϊκή Ενότητα 1,9 %
Εθνική Ενότητα 1,5%
Ελληνική Λύση 1,5%
Άλλο 4,7%