Προκαταρκτική έρευνα για «δημόσια προτροπή σε φυλετικές διακρίσεις και έκφραση μίσους» διεξάγεται στη Γαλλία με αφορμή δύο tweet που χαρακτηρίζουν «πίθηκο» τη νεαρή μιγάδα που θα ενσαρκώσει την Ζαν ντ’ Αρκ (Ιωάννα της Λωραίνης) στον επόμενο εορτασμό της εθνικής ηρωίδας της χώρας.

Η 17χρονη Ματίλντ Εντέ Γκαμασού, ο πατέρας της οποίας κατάγεται από το Μπενίν και η μητέρα της από την Πολωνία επελέγη μεταξύ 250 υποψηφίων για να είναι η πέμπτη ενσάρκωση της Ζαν ντ’ Αρκ στις εκδηλώσεις που γιορτάζουν κάθε χρόνο τη νίκη της τον Απρίλιο 1429 επί των Άγγλων που πολιορκούσαν την Ορλεάνη, στην κεντρική Γαλλία.

Η ανακοίνωση της επιλογής προκάλεσε καταιγισμό σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Γάλλους.

Δύο tweet τράβηξαν την προσοχή του εισαγγελέα της Ορλεάνης, που δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως απευθύνθηκε στην αστυνομία «για τον εντοπισμό της ταυτότητας των συντακτών των υβριστικών μηνυμάτων». Ο πρώτος χαρακτηρίζει την νεαρή «μπαμπουίνο» και ο δεύτερος απαντά στον πρώτο ανεβάζοντας μία φωτογραφία με μπανάνες.

Γάλλοι πολίτες, εθνικιστές, και πατριωτικοί κύκλοι της Γαλλίας ανησυχούν για «απόπειρα μετατροπής της ιστορίας σε αφήγημα όπου οι Αραβες και οι μαύροι είναι αυτοί που δημιούργησαν την ιστορία της Γαλλίας»…

Οι κατηγορίες επισείουν ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Η υφυπουργός Ισότητας Ανδρών και Γυναικών Μαρλέν Σκιαπά εξέφρασε την υποστήριξή της προς την Ματίλντ δηλώνοντας ότι «η Ζαν ντ’ Αρκ δεν ανήκει στους σωβινιστές, ούτε άλλωστε και η ιστορία της Γαλλίας».

«Το ρατσιστικό μίσος του δεν έχει θέση στην Γαλλική Δημοκρατία», έγραψε στο Twitter η υφυπουργός, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό.

Η 589η επέτειος της άρσης της πολιορκίας της Ορλεάνης κατά τη διάρκεια του 100ετούς Πολέμου θα γιορταστεί στο διάστημα από τις 28 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου. Κατά την κορύφωση των εκδηλώσεων, η νεαρή που ενσαρκώνει την Ζαν ντ΄Αρκ, θα παρελάσει έφιππη, φορώντας πανοπλία στους δρόμους της Ορλεάνης