Για την ένταξη των προσφύγων, την κατάσταση στις δομές των νησιών και της ενδοχώρας, αλλά και για τις επαναπροωθήσεις μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Μουζάλας εξήγησε πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης των μεταναστών και προσφύγων και ανέφερε, πως «δεν χρειάζεται να υποστούν οι άνθρωποι αυτοί όσα πέρασαν οι Έλληνες μετανάστες σε άλλες χώρες». Σήμερα ο αριθμός των προσφύγων, που βρίσκεται στη χώρα είναι περίπου στις 50.000, ενώ έχει αρχίσει η επανακαταγραφή του φιλοξενούμενου πληθυσμού. Περιέγραψε πως στην ελληνική κοινωνία δεν εκδηλώθηκαν ρατσιστικές αντιδράσεις, ενώ η πολιτική της κυβέρνησης για ίση μεταχείριση ντόπιων και μεταναστών απέφερε καρπούς.

Σκληρή απάντηση έδωσε η Χρυσή Αυγή μέσω Δελτίου Τύπου:

“Δωρεάν σπίτια και άφθονο χρήμα στους λαθρομετανάστες την ώρα που οι Έλληνες εκτελούνται από τα μνημονιακά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ: αυτή είναι η ανθελληνική πολιτική της συμμορίας του Τσίπρα, όσα ψέμματα και να λέει ο Μουζάλας στα κανάλια της διαπλοκής.”

Χρυσή Αυγή – Γραφείο Τύπου

Παραδέχτηκε πάντως ο κ. Μουζάλας, πως σε κάποια ζητήματα «βρισκόμαστε πίσω». Από τη μία, εξαιτίας αδυναμιών στη διοίκηση, καθότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει συσταθεί μόλις εδώ και 8 μήνες, ενώ χρειάζονται 1-2 χρόνια για να λειτουργήσει εύρυθμα ένα υπουργείο. Από την άλλη, όμως, «υπάρχει σεβασμός τις νομικές διαδικασίες». Κάθε αίτηση ασύλου εξετάζεται ξεχωριστά και αυτή η χρονοτριβή δημιουργεί εγκλωβισμό, εξήγησε ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας, πως «η λύση δεν είναι να παραβούμε το διεθνές δίκαιο». Υπενθύμισε, παράλληλα, πως στην Ελλάδα η Υπηρεσία Ασύλου υπάρχει εδώ και 4 χρόνια, η Υπηρεσία Υποδοχής 3, ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία πάνω από 40.

Σε ερώτηση σχετικά με τον ντόρο που έχει ξεσπάσει για τις επαναπροωθήσεις από άλλες χώρες ανθρώπων προς την Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας είπε πως, κατ’ αρχάς, αυτό δεν είναι κάτι νέο, έχει ειπωθεί εδώ και τέσσερις μήνες σε συνόδους, συνεντεύξεις κλπ, κατά δεύτερον αφορά λίγες δεκάδες ανθρώπων μέσα στους επόμενους μήνες. Προϋπόθεση, βέβαια, για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα, είναι να έχει εξασφαλισμένες κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές τις ΕΕ, όπως σπίτι για να μείνει, πρόσθεσε. Εξήγησε ότι είναι μια κίνηση «καλής θέλησης» από την Ελλάδα, να βοηθήσει, έστω συμβολικά και στο ελάχιστο, χώρες, που έχουν δεχτεί μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση επανεφαρμογή της συνθήκης του Δουβλίνου. «Δείχνουμε ότι όταν απαιτούμε, δίνουμε κιόλας», ανέφερε ο κ. Μουζάλας. Σημείωσε, επίσης, πως χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν δεχτεί 17.000 πρόσφυγες για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα, ενώ ως το τέλος του έτους θα μεταφερθούν 7.000 ακόμα άνθρωποι προς αυτές.