Καιρό τώρα, η ΝΔ έχει πολλάκις δεχτεί την ερώτηση περί του τι πρόκειται να πράξει με την Συμφωνία των Πρεσπών αν και όταν γίνει κυβέρνηση. H δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν «θα την σεβαστώ ως μια υποχρέωση της χώρας, εφόσον θα επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή».

Χθες, κατά την διάρκεια της συζητήσεως για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Σύριζα, ο τομεάρχης Υποδομών της ΝΔ και βουλευτής στις Σέρρες, Αχιλλέας Καραμανλής είπε σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής:

“… αν ψηφιστεί τελικά αυτή η Συμφωνία, δημιουργείται μια κατάσταση που δεν αναστρέφεται. Μετά την ψήφιση της Συμφωνίας καμμία Κυβέρνηση και κανένας πρωθυπουργός δεν θα είναι σε θέση να την ακυρώσει…. Διάφοροι σε αυτήν την Αίθουσα, είτε από τα Δεξιά, είτε από τα Αριστερά βλέπω ότι έχουν μια μακιαβελική διάθεση -αν θέλετε- και ρωτούν: «Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας»; Ας είμαστε ξεκάθαροι. Αν κυρωθούν οι Πρέσπες στην ελληνική Βουλή, αυτό θα δεσμεύσει απόλυτα τη χώρα στο μέλλον. Η διεθνής κοινότητα, το Διεθνές Δίκαιο έχουν πολύ συγκεκριμένους κανόνες και οι συμφωνίες αυτές δεν καταγγέλλονται μονομερώς. Άλλωστε, αυτό το έχετε φροντίσει εσείς με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η ίδια η Συμφωνία προβλέπει, μέσα στο κείμενο της -ένα πολύ σφιχτό νομικά κείμενο- στην παράγραφο 9, του άρθρου 20 ότι οι διατάξεις της είναι αμετάκλητες.

Ομολογουμένως από το απόσπασμα της ομιλίας του εκ Μακεδονίας βουλευτή εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Νέα Δημοκρατία θα εφαρμόσει τη Μακεδονία στο ακέραιο.

Από την άλλη ο Ν. Μιχαλολιάκος τόνισε ότι η συμφωνία όντως λέει πως οι διατάξεις της είναι αμετάκλητες, συνεπώς η Συμφωνία είναι ήδη νεκρή, αφού απαιτείται η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεωρήσεως στα Σκόπια εντός του 2018, στόχος που δεν επετεύχθη.

Επιπλέον αυτού, υπάρχουν συμφωνίες που καταγγέλλονται μονομερώς στο Διεθνές Δίκαιο. Ο λόγος για την διακρατική συμφωνία Ελλάδος – Αλβανίας για την ΑΟΖ στο Ιόνιο, που καταγγέλθηκε μονομερώς από την Αλβανία, με πρόφαση μία απόφαση του Συνταγματικού της Δικαστηρίου, την οποία μονομερή καταγγελία απεδέχθησαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις και η… διεθνής κοινότητα.

Τέλος, η συνθήκη της Βιέννης ορίζει ότι «στερείται οιασδήποτε νομικής ισχύος η έκφρασις της συναινέσεως του κράτους όπως δεσμευθή διά συνθήκης εάν αύτη εξησφαλίσθη δι’ ασκήσεως εναντίον του αντιπροσώπου του πράξεων ή απειλών βίας»(άρθρο 51) και επιπλέον ότι ένα κράτος «δύναται να επικαλεσθή την δωροδοκίαν ως ακυρούσαν την συναίνεσίν του όπως δεσμευθή διά της συνθήκης» (άρθρο 50).

Όλοι γνωρίζουμε ότι η επίτευξη της Συνταγματικής Αναθεωρήσεως στα Σκόπια έγινε εφικτή ύστερα από αμνηστία που δόθηκε σε βουλευτές της αντιπολίτευσης που ήταν κατηγορούμενοι για αδικήματα, ενώ την ώρα της ψηφοφορίας η σκοπιανική αστυνομία ήταν στα σπίτια τους.