Τάσεις αυτοενοχοποίησης επιδεικνύει επανειλημμένα ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Όπως και πολλοί ακόμα εμπλεκόμενοι του Novartis – Gate, αντί να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις στην κοινωνία από το βήμα της Βουλής για όσα έχουν καταθέσει οι προστατευόμενοι μάρτυρες εναντίον τους, στοχοποιούν το Documento χωρίς καν να το έχουν διαβάσει!
«Η σκευωρία βγάζει μάτι» έκρινε ο κ. Σαμαράς και περιέγραψε εύγλωττα το ευφάνταστο σενάριο κατά του Documento: «Ανήγγειλαν τη δήθεν εμπλοκή πρώην πρωθυπουργού 11 μήνες πριν υπάρξει οποιαδήποτε μαρτυρία εναντίον μου ή εναντίον του κ. Πικραμένου». «Ερώτημα: Πού το ήξεραν Τσίπρας και Βαξεβάνης; Είχαν κληρονομικό χάρισμα, είχαν μαντικές ιδιότητες, πήγαν σε χαρτορίχτρες;», ήταν τα εμπνευσμένα ερωτήματά του. Όμως, ο πρώην πρωθυπουργός το πήγε και ένα βήμα παραπέρα, αφού είχε και την απάντηση. «Θα σας πω εγώ που το ήξεραν… το έστησαν!» είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «Πρώτα έφτιαξαν το σενάριο, μετά το διαφήμισαν και στο τέλος μπήκαν και οι ηθοποιοί. Δεν ψάξατε για τους ενόχους, τους επιλέξατε πολύ νωρίτερα εσείς οι ίδιοι».
Το πρόβλημα για τον κ. Σαμαρά είναι πως το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται αφορά το περιεχόμενο ενός εταιρικού βίντεο της Novartis, στο οποίο ο Κ. Φρουζής αποκαλεί συνεργάσιμο τον τότε πρωθυπουργό και συγκεκριμένα τον Π. Πικραμμένο. Επειδή τη συγκεκριμένη ανυπόστατη σύνδεση την έχει επαναλάβει τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Καραγκούνης, εκφράζουμε τη συμπάθειά μας αν το σύνδρομο της μύγας τον έχει κατακλύσει το τελευταίο διάστημα και τον προτρέπουμε να διαβάζει τουλάχιστον αυτό που επικαλείται.
Με αμείωτη εμφυλιοπολεμική ρητορική και ακροδεξιές αποστροφές, ο κ. Σαμαράς προτίμησε τον τακτικισμό της ατάκας από τις απαντήσεις ουσίας. Χαρακτήρισε το σκάνδαλο Novartis ως τη μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως του ελληνικού κράτους, τονίζοντας παράλληλα πως πρόκειται για μία χυδαία και άθλια μεθόδευση. Παρουσιάστηκε δε ως θεματοφύλακας του δημοκρατικού πολιτεύματος, προειδοποιώντας πως όταν αποδειχτεί τόσο η αθωότητά του όσο και των υπόλοιπων αναφερόμενων στη δικογραφία, τότε ενδέχεται να επέλθει το τέλος της αστικής δημοκρατίας, αφού κάθε κυβέρνηση μπορεί να επιστρατεύει προστατευόμενους μάρτυρες για να διώκει τους πολιτικούς της αντιπάλους. «Τότε δεν θα έχουμε πολιτική αντιπαράθεση αλλά γενικευμένο λασποπόλεμο» είπε. Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς την εθνική αντιπροσωπεία ότι στο μέλλον κανένας δεν θα αγγίξει τη διαφθορά γιατί θα βρει τον μπελά του.
Επαίνεσε τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου μείωσε κατακόρυφα τη φαρμακευτική δαπάνη. «Και μας κατηγορούν ποιοι, αυτοί που όταν κάναμε περικοπές καταψήφιζαν» παρατήρησε. Αφηγήθηκε, επίσης, πως κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ο Κ. Φρουζής τον επέκρινε δημοσίως, αποκαλώντας την πολιτική της κυβέρνησής του «ανάλγητη». «Εσείς συναντιόσασταν με φαρμακοβιομήχανους, τα πήρατε τότε; Ήρθαν τροχήλατες βαλίτσες και σ’ εσάς;» ρώτησε στρεφόμενους στους βουλευτές της πλειοψηφίας, προσθέτοντας: «Γιατί εμείς τους κυνηγούσαμε και εσείς καθόσασταν σε διπλανές καρέκλες…». Ανέφερε, επίσης, ότι ουδέποτε έχει συναντηθεί ιδιωτικά με τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis, παραδέχτηκε όμως ότι τον έχει δει δυο φορές θεσμικά ως πρόεδρο του ΣΦΕΕ. «Τη μία εκ των δύο, σε εκδήλωση του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, παρουσία της Μέρκελ» είπε.
Δεν μήνυσε το FBI γιατί δεν είπε λέξη γι’ αυτόν
Το ενδεχόμενο να μήνυε ακόμα και το FBI δεν απέκλεισε ο πρώην πρωθυπουργός, αν είχε αναφέρει το όνομά του στα έγγραφα που προώθησε στις ελληνικές αρχές. «Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναρωτήθηκε γιατί δεν έκανε μήνυση και στο FBI. Μα, γιατί το FBI δεν είπε λέξη για μένα» είπε.
Τον εαυτό του ξεπέρασε σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, δίνοντας τη μεγαλύτερη παράσταση της κοινοβουλευτικής του σταδιοδρομίας. Ούρλιαζε σε σημείο τσιρίδας, ρίχνοντας παράλληλα γροθιές στο βήμα της Βουλής.
Αν και ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έπρεπε να απολογείται στην κοινωνία για όσα αναγράφονται στη δικογραφία εναντίον του και συγκεκριμένα για τα 2 εκατ. ευρώ που φέρεται να έλαβε ως μίζα, εκείνος από το βήμα της Βουλής αποφάσισε να επιτεθεί προσωπικά στον εκδότη της εφημερίδας Documento, πλάθοντας σενάρια συνωμοσιολογίας που ευτυχώς δεν έφτασαν μέχρι και τη δολοφονία του Κένεντι. To σενάριο που παρέθεσε ο κ. Γεωργιάδης θύμισε κάτι από… Χόλιγουντ, αφού το σκάνδαλο Novartis με τις εκκρεμείς δικαστικές διαμάχες του αντιπροέδρου της ΝΔ με τον Κώστα Βαξεβάνη και οι καταθέσεις των στημένων -όπως τους αποκάλεσε- μαρτύρων με τα δημοσιεύματα του Documento έγιναν ένα!
Ως προς την ουσία της υπόθεσης και συγκεκριμένα για την καταγγελία χρηματισμού του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ισχυρίστηκε πως δεν ταυτίζεται χρονικά η καταβολή 65 εκατ. ευρώ που υποστηρίζει η προστατευόμενη μάρτυρας, Αικατερίνη Κελέση, πως κατέβαλε το Δημόσιο στην ελβετική φαρμακοβιομηχανία και από τα οποία προήλθε η μίζα των 2 εκατ. ευρώ στον ίδιο, με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τη συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία. Ισχυρίστηκε, επίσης, πως επί των ημερών του ο τζίρος της Novartis έπεσε κατακόρυφα και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, βγάζοντας το συμπέρασμα πως η φαρμακοβιομηχανία τον πλήρωνε για να της… κόβει λεφτά.
Σχετικά με την εισαγωγή νέων φαρμάκων, αποπειράθηκε να μετακυλήσει τις ευθύνες στον υφυπουργό του υπουργείου Υγείας την περίοδο που ο ίδιος διατελούσε υπουργός, Αντώνη Μπέζα. Υποστήριξε πως ο κ. Μπέζας είχε την αρμοδιότητα του φαρμάκου και πως εκείνος ανέλαβε αυτά τα καθήκοντα μεταγενέστερα, σπεύδοντας πάντως να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο επίμαχο δελτίο τιμών του τότε υφυπουργού Υγείας. Επ’ αυτού, σημείωσε πως επί της τωρινής κυβέρνησης εγκρίθηκε η εισαγωγή 14 νέων φαρμάκων της Novartis, με το ένα από αυτά να κοστίζει περίπου 12.000 ευρώ.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης υπερασπίστηκε με ζέση και τη σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη, Λίνα Νικολοπούλου – Στουρνάρα. Την αποκάλεσε «τεράστιο θύμα», καθώς έχει «τεράστια σταδιοδρομία στο χώρο της υγείας» και «χαίρει σεβασμού και δεν είναι λαμόγιο όπως χαρακτηρίζεται».
Έπειτα, την τιμητική του είχε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος «μιλούσε με την κ. Τουλουπάκη 25 φορές τη μέρα», σύμφωνα με καταγγελία που του έχει κοινοποιηθεί. «Έτσι ήξερε για τις καταθέσεις» συμπέρανε, αφήνοντας μάλιστα αιχμές ακόμα και για στημένες καταθέσεις.
Προς το τέλος της ομιλίας του βγήκε εκτός εαυτού. Εν εξάλλω, άρχισε να τσιρίζει και να χτυπά με γροθιές το βήμα της Βουλής, φωνάζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, έστησαν αυτή τη σκευωρία!
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.