Τον περασμένο Οκτώβριο κυκλοφόρησε ένα βιβλίο από τις εκδόσεις «Νέα Σπάρτη» το οποίο ήρθε να ταράξει τα νερά. Πρόκειται για ένα βιβλίο που περιέχει 25 κείμενα του εθνικού μας ποιητή, Κωστή Παλαμά, με τον τίτλο «Αιρετικά κείμενα κατά της πολιτικής ορθότητας». Σε αυτό το βιβλίο αποκαλύπτεται η άριστη γνώση του ποιητή για τις μορφές του εθνικισμού του Μεσοπολέμου αλλά και για τα συναφή κινήματα ειδικότερα.

Μέσα στα κείμενα αυτά εκφράζεται η αποστροφή του Παλαμά για τον σοσιαλισμό και την ειρηνοφιλία αλλά και για τις σφαγές που διέπραξαν οι Μπολσεβίκοι. Ξετυλίγεται ο θαυμασμός του για τον Μπενίτο Μουσολίνι – τον χαρακτηρίζει νέο Ριένζη – και το επαναστατικό του έργο στη γείτονα χώρα αποκαλώντας μάλιστα την πολιτική θεωρία του “Φασισμού” αξιοθαύμαστη και ότι αποτελεί την έννοια της Πατριδολατρείας σε άλλη γλώσσα.

Ο σχολιασμός του για τον εθνικό Σοσιαλισμό μας εκπλήσσει καθώς τον χαρακτηρίζει «ιδανικό σοφότατα διαρρυθμισμένο»! Από εκεί και πέρα σε τέσσερα κείμενα αναπτύσσει τις σκέψεις του για τον Παγγερμανισμό και χαρακτηρίζει την δημοκρατία και τον σοσιαλισμό καταστροφείς της Γερμανίας διότι εξάλειψαν τον ηρωισμό από την γερμανική ζωή.

Σε ένα άρθρο αφιερώνεται στον Χιούστον Στιούαρτ Τσάμπερλαιν, τον φυλετιστή και γαμπρό του Ριχάρδου Βάγκνερ, και στο έργο του «Τα θεμέλια του 19ου αιώνος» που τον Ιούνιο του 2018 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά ο πρώτος τόμος από τις εκδόσεις «Νέα Γενεά» και σύντομα θα κυκλοφορήσει ο δεύτερος. Το άρθρο με τίτλο «Εις μέγας πατριδολάτρης» είναι αφιερωμένο στον Γάλλο διανοητή και πολιτικό Μωρίς Μπαρρές ο οποίος ήταν φίλος του Ίωνος Δραγούμη και είχε επηρεάσει τη σκέψη του.

Ένα από τα βιβλία του με τίτλο «Η γη και οι νεκροί» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017 από τις εκδόσεις «Νέα Γενεά». Μέσα από το σύνολο όλων αυτών των κειμένων είναι αδιαμφισβήτητο πλέον ότι ο Παλαμάς τασσόταν με το εθνικιστικό ρεύμα του Μεσοπολέμου.

Η έκδοση αυτή δεν ήταν σαν τις άλλες. Ήταν μια βόμβα, ήταν το βίαιο τράβηγμα ενός πέπλου που μας έκρυβε την πραγματική σκέψη του Κωστή Παλαμά. Πριν λίγους μήνες αμφισβητήθηκε η δήλωσή του «βέβαια είμαι εθνικιστής, είμαι ένας πατριδολάτρης». Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί φασιστής αφού ο ίδιος έγραψε ότι ο «φασισμός είναι το βάρβαρο (ξένο) όνομα της πατριδολατρείας» την οποία ανέδειξε πρώτος ο Πλάτων στο βιβλίο «Κρίτων» δια στόματος Σωκράτους.

Αλέξανδρος Καρράς, Εκδότης

Το βιβλίο