Τέλος στο γνωστό καμάκι όπου ένας άνδρας σφυρίζει βλέποντας μια όμορφη γυναίκα, φαίνεται πως ετοιμάζονται να βάλουν οι Γάλλοι πολιτικοί, ως μέρος μιας σειράς προτεινόμενων μέτρων κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, θα απαγορεύεται επίσης στους άνδρες να ακολουθούν γυναίκες και να ζητούν κατ’ επανάληψη τον αριθμό τηλεφώνου τους.

Η τιμωρία μπορεί να είναι πρόστιμο, αν και οι δικηγόροι φοβούνται πως τα αδικήματα αυτά θα ήταν δύσκολο να αποδειχθούν νόμιμα.

Μια ομάδα πέντε βουλευτών προετοιμάζει τη σχετική νομοθεσία, η οποία αποσκοπεί στη μείωση της καταχρηστικής συμπεριφοράς των γυναικών στους δρόμους. Η ομάδα ιδρύθηκε από την Μαρλέν Σαπά, υφυπουργό Ισότητας. «Η ιδέα είναι να χαρακτηρίσουμε την παρενόχληση στο δρόμο, έτσι ώστε η αστυνομία να μπορεί να επιβάλει πρόστιμα σε άνδρες που ακολουθούν τις γυναίκες στο δρόμο, τις εκφοβίζουν και τις παρενοχλούν σε δημόσιο χώρο» δήλωσε στις τοπικές εφημερίδες. Και πρόσθεσε: «Είναι ένας πολιτισμικός αγώνας για να μειωθεί η σιωπηρή συναίνεση της αποδοχής της βίας».

Η Σαπά, που διατηρεί ένα μπλογκ για τις εργαζόμενες μητέρες, έχει ήδη υποστηρίξει πως θα πρέπει να επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα στους άνδρες που παρενοχλούν γυναίκες δημόσια. «Είκοσι ευρώ πρόστιμο θα ήταν ταπεινωτικό, 5.000 θα ήταν αποτρεπτικό» είχε δηλώσει τον Ιούνιο στην Guardian.

Οι προτάσεις της όμως δεν βρίσκουν τους πάντες σύμφωνους. Οι δικηγόροι πιστεύουν πως είναι ασαφές το πώς μπορούν να αναφερθούν και να τιμωρηθούν αυτά τα αδικήματα.