Τη Μεγάλη Εβδομάδα – πιθανότατα τη Μεγάλη Τετάρτη – αναμένεται να κατατεθούν προς άμεση ψήφιση τα μέτρα στη Βουλή, σύμφωνα με την κυβέρνηση. «Είναι μια πιθανότητα, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της διαπραγμάτευσης», λένε χαρακτηριστικά.

Αυτό βέβαια θα συμβεί εφόσον στις 7 Απριλίου υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέτρα θα πάνε στη Βουλή με διαδιακασίες – εξπρές, με τη μορφή νομοσχεδίου επείγοντος ή κατεπείγοντος (αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των Θεσμών και από το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων).

Επιστρέφουν τη Δευτέρα οι εκπρόσωποι των δανειστών
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το EuroWorking Group αποφάσισε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση να προτείνει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία. Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η πιθανότερη ημέρα επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα είναι η Δευτέρα,

Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεδριάσουν για να λάβουν την απόφασή τους και εντός της ημέρας θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Οι ίδιες πηγές, τέλος, εκτοξεύουν βολές στον απόηχο δημοσιευμάτων για… ναυάγιο, λέγοντας πως «μέσα ενημέρωσης που για άλλη μια φορά έσπευσαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να προεξοφλήσουν την καταστροφή, απλώς χάνουν την αξιοπιστία τους δημοσιογραφώντας με κριτήριο τις επιθυμίες τους», αφήνοντας έτσι αιχμές εναντίον του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Τα Νέα» που έκανε λόγο για ναυάγιο και ρήξη Τσίπρα – Τσακαλώτου.

Ρήξη με τον Τσακαλώτο

Ωστόσο, η εμπλοκή στη συμφωνία προκλήθηκε στην αρχή της εβδομάδας και επιβεβαιώθηκε στο χθεσινό Euro Working Group.

Οπως ανέφεραν Τα Νέα, η εμπλοκή προέκυψε έπειτα από τις εξής ενέργειες: Παρότι υπήρχε πλαίσιο συμφωνίας από τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσακαλώτος, μετά από απαίτηση του πρωθυπουργού, έστειλε την Δευτέρα επιστολή στην Τρόικα με την οποία ζητούσε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχε συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες για την σταδιακότητα της περικοπής των συντάξεων.

Το ΔΝΤ θεώρησε την επιστολή «εχθρική ενέργεια», αντέδρασε και επανέφερε αυστηρότερους όρους στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Η εμπλοκή μεταφέρθηκε στο EuroWorking Group της Πέμπτης.

Αλλά η εικόνα ναυαγίου που παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στα ΜΜΕ θορύβησε την Αθήνα η οποία με τη βοήθεια των Ευρωπαίων προχωράει από νωρίς το πρωί σε κινήσεις κατευνασμού.

Περιμένει μάλιστα και ένα σήμα και από την πλευρά του ΔΝΤ σήμερα το απόγευμα για να επιστρέψει στην Αθήνα.

Αμπαλάζ μέτρων ενόψει Πολιτικής Γραμματείας

Υπενθυμίζεται πως αύριο, Σάββατο 1η Απριλίου, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως ο κ. Τσίπρας «πάγωσε» το κλείσιμο της συμφωνίας και ζήτησε από τον κ. Τσακαλώτο να γράψει επιστολή στην Τρόικα, ώστε να δείξει στο εσωκομματικό ακροατήριο ότι διαπραγματεύεται σκληρά, και προκειμένου να μην αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τα κορυφαία στελέχη για την επώδυνη συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση ενός «αμπαλάζ μέτρων», όπως π.χ. να κερδίσει τις συλλογικές συμβάσεις, ώστε να μπορέσει να εξηγήσει και να περάσει τα υπόλοιπα μέτρα.

Πάντως δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ειδικά όσοι εκλέγονται στην περιφέρεια- που επιθυμούν η ψήφιση των μέτρων να μεταφερθεί για μετά τις γιορτές του Πάσχα, προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τους ψηφοφόρους τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν τα επώδυνα μέτρα για περικοπή συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 6.000 ευρώ, μεταξύ άλλων, περάσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα περάσουν μαύρο Πάσχα στις εκλογικές τους περιφέρειες.