Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πριν από λίγο και έγινε ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του, τόνισε ότι οι Αμερικανοί μπορούν τώρα να πάρουν μέρος στην εθνική προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, προς όφελος όλων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα και την σύζυγό του Μισέλ για την ευγενική βοήθεια που προσέφεραν κατά τη μεταβίβαση της εξουσίας, σημειώνοντας πως επέδειξαν «μεγαλοπρέπεια».

Ο Τραμπ τόνισε ότι θα δώσει πίσω στους πολίτες την εξουσία που μέχρι πρότινος νεμόταν μόνο η Ουάσιγκτον. Για πολύ καιρό οι πολιτικοί ευημερούσαν, επισήμανε, ωστόσο θέσεις εργασίας χάνονταν και εργοστάσια έκλειναν.

Ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού κράτους μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι τώρα με το νέο όραμά του, η Αμερική θα είναι πρώτη.

«Θα ξανακάνουμε την Αμερική ισχυρή και σπουδαία και πάλι» είπε.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι στόχος του είναι να θέσει την Αμερική “πάνω απ’ όλα” στη 15λεπτη ομιλία που εκφώνησε αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

“Από σήμερα, ένα νέο όραμα θα κυβερνά τη χώρα μας. Από σήμερα, η Αμερική τίθεται πρώτη” είπε ο 45ος πρόεδρος. “Θα ακολουθήσουμε δύο απλούς κανόνες: αγοράζετε αμερικανικά, προσλαμβάνετε Αμερικανούς”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική του ο Τραμπ δεσμεύτηκε επίσης ότι “θα ενισχύσει τις παλιές συμμαχίες και θα συνάψει καινούριες”. Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι επί χρόνια οι ΗΠΑ “επιχορηγούσαν τους στρατούς άλλων χωρών”, χωρίς να διευκρινίσει όμως σε ποιες χώρες αναφερόταν.

Τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε στις 9:30 το πρωί περίπου στο Λευκό Οίκο ο απερχόμενος πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα με τη σύζυγό του Μισέλ.

Εξερχόμενος από το Οβάλ γραφείο για τελευταία φορά, ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό. Σε αποχαιρετιστήρια ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε τη δημιουργία του «Ιδρύματος Ομπάμα» και ζήτησε από τους συμπατριώτες του να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον οργανισμό για «να μοιραστούν τις απόψεις τους» μαζί του.

Ο σύνδεσμος του Ιδρύματος (Obama.org) οδηγεί σε μια σελίδα όπου υπάρχει ένα δίλεπτο βίντεο με το ζεύγος Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα και το σύνθημα που είχε τονίσει κατά την τελευταία του ομιλία στο Σικάγο, στις 10 Ιανουαρίου: «Σας ζητώ να πιστέψετε όχι στη δική μου ικανότητα για αλλαγή, αλλά στη δική σας»

tanea.gr