12.6 C
New York
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
Βιβλιοπωλείο Ελληνικόν
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠερίεργα ερωτήματα ανακύπτουν συνεχώς για την πτώση του Mirage 2000

Περίεργα ερωτήματα ανακύπτουν συνεχώς για την πτώση του Mirage 2000

Τη σορό του άτυχου χειριστή του Mirage 2000-5, Γιώργου Μπαλταδώρου εντόπισε αλιευτικό που συμμετείχε στις έρευνες ανοιχτά του νησιού. Τώρα στη θαλάσσια περιοχή περίπου 9 μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι έρευνες για τον εντοπισμό του καθίσματος του μοιραίου Mirage 2000-5.

Στο κάθισμα του χειριστή του μαχητικού βρίσκεται ο καταγραφέας των δεδομένων της πτήσης. Από τον καταγραφέα τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης του δυστυχήματος θα μπορέσουν να αναλύσουν τα δεδομένα της πτήσης του μαχητικού και κυρίως να εντοπίσουν τι ακριβώς συνέβη τα μοιραία δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή του Mirage που είχε αποτέλεσμα τη «βουτιά θανάτου».

Γι αυτό ομάδα δυτών προχωράει σε κατάδυση στο σημείο της συντριβής προκειμένου να εντοπίσει το «μαύρο κουτί» του μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη εντοπίστηκαν κάποια από τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο της συντριβής εντόπισαν την κάσκα του άτυχου χειριστή, τη μικρή σωστική λέμβο και το κιτ επιβίωσης που διέθετε το Mirage στο cockpit.

Την ίδια στιγμή εκτιμάται πως το κουφάρι του Mirage 2000-5 βρίσκεται σε βάθος 300 μέτρων.

Το μαύρο κουτί αναμένεται να δώσει απαντήσεις

Το μοιραίο Mirage 2000-5 πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος, κάτω των 6.000 ποδών ή των 2.000 μέτρων καθώς όταν προσέγγισε την 135 Σμηναρχία της Σκύρου. Στην περιοχή επικρατούσε υψηλής πυκνότητας υγρασία που περιόριζε δραστικά την ορατότητα. Αυτό φέρεται να δυσχέρανε σημαντικά τα δεδομένα της πτήσης και να προκάλεσε στον εμπειρότατο σμηναγό ένα είδος παραίσθησης αναφορικά με την πραγματική θέση του αεροσκάφους. Αν έχει συμβεί αυτό τότε ο ο 34χρονος Σμηναγός (Ι) Γιώργος Μπαταδώρος νόμιζε ότι η κατεύθυνση που ακολουθούσε με βάση τα όργανα πλοήγησης δεν ήταν η σωστή και «διόρθωσε» την δήθεν λανθασμένη πορεία, με αποτέλεσμα να συντριβεί.

Ωστόσο μέχρι να εντοπιστεί ο καταγραφέας πτήσης και να αναλυθούν τα δεδομένα, παραμένει στο τραπέζι και το σενάριο ο άτυχος χειριστής είτε υπέστη κάτι αιφνίδιο. Γι αυτό δεν πρόλαβε να εκτιμήσει έγκαιρα τον επερχόμενο κίνδυνο, λόγω του πολύ χαμηλού ύψους που δεν του άφησε περιθώριο αλλαγής πορείας και ανύψωσης.

Ωστόσο προκύπτουν ολοένα και περίεργα ερωτήματα:

  • Είναι δυνατόν ένας πιλότος με δεκάδες ώρες πτήσης έπαθε βέρτιγκο; Δηλαδή να έχασε τον προσανατολισμό του και να απώλεσε την αίσθηση του ορίζοντα;
  • Ακόμη και το το Mirage να παρουσίασε κάποια ξαφνική μηχανική βλάβη, σε μια τέτοια περίπτωση ο πιλότος πιθανώς θα είχε προλάβει να ειδοποιήσει ή να εκτιναχθεί από το αεροσκάφος.
  • Το δυστύχημα συνέβη 3 ημέρες μετά την αναχαίτιση του τουρκικού ελικοπτέρου στη νήσο Ρω.
  • Τα 30” που πέρασαν για να προσκρούσει στην επιφάνεια της θάλασσας, ήταν αρκετά για να αποσοβηθεί ο θάνατος.
RELATED ARTICLES

Most Popular