Με το σύνθημα “One people, one nation, end immigration” (“Ένας Λαός, ένα Έθνος, τέλος στην λαθρομετανάστευση”) χιλιάδες Αμερικανοί Εθνικιστές διαδήλωσαν στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Η πορεία ήταν τεράστια σε όγκο και γεμάτη αναμμένους πυρσούς.

Στη συνέχεια όμως η λεγόμενη οργάνωση “Αntifa” αντέδρασε και σημειώθηκαν άγρια επεισόδια που δεν άργησαν να επεκταθούν σε ολόκληρη την πόλη. Μέσω αντισυγκέντρωσης, άτομα που πρόσκεινται στον αναρχο-αριστερό χώρο επιτέθηκαν στην διαδήλωση των Αμερικανών εθνικιστών, μη λαμβάνοντας όμως υπόψη την εξέλιξη των γεγονότων.

Οι ομάδες περιφρούρησης της εθνικιστικής πορείας εμπόδισαν τους αναρχοαριστεριστές, ενώ στους δρόμους της Βιρτζίνια έκαναν την εμφάνισή τους μέλη των τοπικών ομάδων πολιτοφυλακής (militia) εξοπλισμένα με πολεμικά τυφέκια.

Οι τοπικοί άρχοντες, που ευθύνονται εν πολλοίς για την έκρηξη της βίας (όλα ξεκίνησαν έπειτα από εντολή της δημοτικής αρχής να αποσυρθεί ανδριάντας στρατηγού του αμερικανικού εμφυλίου) κήρυξαν την Πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η αναγγελθείσα συγκέντρωση των εθνικιστών απαγορεύθηκε και οι ομάδες των αριστεριστών συνέχισαν τα βίαια επεισόδια. Το αποτέλεσμα ήταν πολίτης να παρασύρει με το όχημά του συμμετέχοντες στην αντισυγκέντρωση προκαλώντας ένα θάνατο και πολλούς τραυματισμούς.