Την προφυλάκιση του 43χρονου πανεπιστημιακού που κατηγορείται για τη διπλή δολοφονία, γιαγιάς και εγγονής, από δηλητηρίαση με αρσενικό, αποφάνθηκε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με βούλευμα που δημοσιεύτηκε.

Το Δικαστικό Συμβούλιο ήρε τη διαφωνία που είχε προκύψει ανάμεσα στον 6ο τακτικό ανακριτή και την εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων, υπέρ του πρώτου. Υπενθυμίζεται ότι μετά την απολογία του 43χρονου -κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία κατά συρροή- ο ανακριτής είχε ταχθεί υπέρ της προσωρινής του κράτησης, ενώ η εισαγγελέας είχε την άποψη ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Η υπόθεση, που μοιάζει με θρίλερ, διαδραματίστηκε το καλοκαίρι του 2013, όταν σε διάστημα λίγων ημερών άφησαν την τελευταία τους πνοή η 34χρονη εγγονή -σύζυγος του κατηγορούμενου πανεπιστημιακού- και η 86χρονη γιαγιά της. Οι άτυχες γυναίκες νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, όπου και πέθαναν. Πρώτη πέθανε η ηλικιωμένη κι έπειτα από λίγα 24ωρα η εγγονή της.

Τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης έδειξαν ότι η κοπέλα πέθανε από χρήση του δηλητηρίου, γεγονός που σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Η δηλητηρίαση διαπιστώθηκε ότι ήταν η αιτία θανάτου και της γιαγιάς, ενώ από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας ενοχοποιήθηκε η τροφή για τη δηλητηρίαση των δύο γυναικών.

Από την πρώτη στιγμή, η οικογένεια της νεαρής γυναίκας (και μητέρας ενός ανήλικου παιδιού) θεώρησε ότι επρόκειτο για δολοφονία, καταθέτοντας μάλιστα μήνυση. Ακολούθησε, λίγους μήνες αργότερα, η εκταφή των δυο σορών από τα κοιμητήρια της Θέρμης προκειμένου να γίνουν εκτεταμένες έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων επιβεβαίωσαν τις υποψίες των μηνυτών.

Η υπόθεση διερευνήθηκε ποινικά από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και μετά την ολοκλήρωση της έρευνας η δικογραφία εστάλη στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, από την οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συρροή. Από την περαιτέρω ποινική διερεύνηση προσωποποιήθηκε η δίωξη κι ως κατηγορούμενος κλήθηκε να λογοδοτήσει ενώπιον του ανακριτή ο 43χρονος ακαδημαϊκός, ο οποίος, κατά τη μαραθώνια απολογία του, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την κατηγορία, αμφισβητώντας ότι επρόκειτο για δολοφονία.