Υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά και Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση τάχθηκε η πλειοψηφία της Βουλής όπως προκύπτει από την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε νωρίτερα σήμερα.

Το αίτημα αφορούσε περιστατικό στον τελωνειακό σταθμό της Κακαβιάς για τα αδικήματα διατάραξης δημόσιας περιουσίας, παράνομη βία και παρακώληση κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία. Υπέρ της άρσης τάχθηκαν 170 βουλευτές, κατά τάχθηκαν 2, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε «παρών» και 13 λευκά.

Την αντίδραση του προεδρείου προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, στην Ολομέλεια όταν κατά τη διάρκεια ομιλίας του δεύτερου αναφορικά με αίτημα άρσης της ασυλίας του, ισχυρίστηκε ότι «οι εθνικιστές και ο ίδιος προσωπικά για τις ιδέες τους, μπορούν να πάνε και φυλακή, μπορούν να κάνουν και εξορίες, όπως κάποτε κάποιοι αριστεροί που τώρα είναι καλοβολεμένοι».

«Το προεδρείο θεωρεί ότι εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος , λέγοντας ότι στη Δημοκρατία που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα, για τις ιδέες του, ούτε κανείς πάει φυλακή ούτε εξορίζεται. Να το ξεκαθαρίζουμε…», σχολίασε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης.

Στη δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη, αντέδρασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Π. Ηλιόπουλος ο οποίος όρθιος από το έδρανό του διαμαρτυρήθηκε φωνάζοντας προς το προεδρείο. «Δεν ρώτησα την άποψή σας! Δεν θα μου πείτε εσείς ποια άποψη θα διατυπώσω», απάντησε ο Νικήτας Κακλαμάνης αλλά ο βουλευτής συνέχισε να διαμαρτύρεται. «Κύριε Ηλιόπουλε κατεβάστε το χέρι και ηρεμήστε. Κατεβάστε το χέρι κάτω! Καθίστε κάτω! καθίστε κάτω! καθίστε κάτω για τρίτη φορά! Σας ανακαλώ στην τάξη και αν δεν καθίσετε κάτω θα πάω στο επόμενο βήμα», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε και αίτημα άρσης ασυλίας μετά από μηνυτήρια αναφορά πολίτη κατά των Ε. Βενιζέλου, Στ. Θεοδωράκη, Φ. Γεννηματά, Αλέκας Παπαρήγα και Δημήτρη Κουτσούμπα , για παράβαση καθήκοντος και απιστία σχετική με την υπηρεσία. Υπέρ της άρσης ψήφισε ένας βουλευτής, κατά 183 και 2 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)