Αλπικό τοπίο και τσουχτερό κρύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που κάνει αισθητή, μέχρι στιγμής, την παρουσία του στις γύρω ορεινές περιοχές και σε υψόμετρο από 600 μέτρα και πάνω, ενώ σύμφωνα με τα προγνωστικά δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να επεκταθούν από σήμερα το βράδυ και στα πεδινά, συμπεριλαμβανομένου του Βόλου. Έμψυχο δυναμικό και μηχανήματα, Περιφέρειας και δήμων βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κακοκαιρίας, που αναμένεται να διαρκέσει έως και αύριο, Παρασκευή, με την προοπτική βελτίωσης, του σκηνικού του καιρού, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στο μεταξύ, το χιονισμένο τοπίο κάλυψε χθες μια ευρεία έκταση από την Ανάβρα, το Κεραμίδι, τα Κανάλια και το Βένετο, μέχρι τη Ζαγορά, την Μακρυράχη και την Τσαγκαράδα, με επίκεντρο το ύψος των κεραιών, έξι χιλιόμετρα πριν από τα Χάνια.

Τα φαινόμενα ήταν εντονότερα στη διάρκεια της νύχτας, με το ύψος του χιονιού να φτάνει το ενάμιση μέτρο στην κορυφή του Πηλίου, και στις υπόλοιπες περιοχές από 15 έως 20 εκατοστά περίπου.

Δώδεκα μηχανήματα της Περιφέρειας επιχειρούσαν χθες προκειμένου να διατηρηθεί ανοιχτό το επαρχιακό δίκτυο. Δύο λεπίδες – αλατιέρες αποχιονισμού επιχειρούσαν από τα Κανάλια μέχρι το Κεραμίδι και το Βένετο, έξι λεπίδες – αλατιέρες από τις κεραίες προς τα Χάνια μέχρι το Καράβωμα, μία επιπλέον στο Κεραμίδι και μια στην Ανάβρα. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν φρέζες για να «κοπεί» το χιόνι από Χάνια μέχρι Καράβωμα. Κλειστό έμεινε, εξάλλου, χθες, το δημοτικό σχολείο Κεραμιδίου, με απόφαση του δημάρχου Ρήγα Φεραίου.

Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί αλλά συνιστάται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για όσους κινούνται στην περιοχή του Πηλίου. Ανάλογη εικόνα αναμένεται να επικρατήσει και σήμερα, καθώς συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας στην περιοχή μας.

Τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ πραγματοποιήθηκαν χθες κανονικά, με εξαίρεση το δρομολόγιο που ήταν προγραμματισμένο στις 4.45 χθες νωρίς το πρωί από Βόλο προς Κανάλια και Κεραμίδι. Το υπεραστικό λεωφορείο δεν κατόρθωσε να προσεγγίσει το Κεραμίδι, καθώς έφτασε μέχρι ένα σημείο και κατόπιν επέστρεψε. Στη συνέχεια, ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν κανονικά τα δρομολόγια.

Στο Δήμο Βόλου

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται, παράλληλα, ο Δήμος Βόλου με όλο τον διαθέσιμο μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς, σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση της ΕΜΥ αναμένεται να σημειωθεί χιονόπτωση από σήμερα το βράδυ έως και αύριο Παρασκευή και στα πεδινά.

Σε ανάλογη ετοιμότητα, βρίσκονται, εξάλλου, το σύνολο των δήμων της Μαγνησίας, για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης.

 Στα νησιά

Βροχές σημειώνονται από προχθές στα νησιά, χωρίς να σημειωθούν περαιτέρω προβλήματα ή ζημιές. Στη Σκιάθο μεταφέρθηκαν μικρές ποσότητες χώματος στα πρανή του δρόμου Σκιάθου-Κουκουναριών, αλλά το πρόβλημα αποκαταστάθηκε άμεσα, με τη συνδρομή μηχανήματος του Δήμου.

Στην Αλόννησο συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών, οι οποίες θα διαρκέσουν για μεγάλο διάστημα, καθώς, σύμφωνα με τη μαρτυρία του αντιδημάρχου Αλοννήσου, Άγγελου Αργυρίου, μεγάλες δασικές περιοχές του νησιού, όπως η συγκεκριμένη που βρίσκεται στην περιοχή Χρυσή Μηλιά, έχουν υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές.

Το μέγεθος του προβλήματος αναδεικνύεται από τη στιγμή που έλιωσαν τα χιόνια, ενώ όπως υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Αλοννήσου, είναι αποκαρδιωτικό το θέαμα των κατεστραμμένων μικρών δέντρων, τα οποία ισοπεδώθηκαν κάτω από το βάρος του χιονιού που κάλυψε τα πάντα.

Νέο κύμα κακοκαιρίας

Αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας, τα οποία επηρεάζουν και την περιοχή μας, σημειώνονται από τις αρχές του μήνα, με το νέο κύμα, να αναμένεται σήμερα και αύριο.

Μετά το πέρασμα του βαρομετρικού χαμηλού που διήρκεσε μέχρι και χθες, αναμένεται η «εισβολή» νέου ψυχρού κύματος από τη Βόρεια Ευρώπη, το οποίο θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας και ενισχυμένους βοριάδες στις ανατολικές και νότιες περιοχές, και παράλληλα χιόνια στις ορεινές περιοχές και ενδεχομένως στα πεδινά.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, πρώην διευθυντής πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, υπογραμμίζει ότι το νέο κύμα κακοκαιρίας θα κάνει σύντομο πέρασμα και θα διαρκέσει έως και αύριο Παρασκευή, για να ακολουθήσουν αισθητά σημάδια βελτίωσης του καιρού το Σάββατο και κυρίως την Κυριακή.

Παράλληλα ο κ. Καντερές υπογραμμίζει ότι τα φαινόμενα θα είναι σχετικά ασθενή στο Βόλο, όπου αναμένεται χιονόνερο ή αραιή χιονόπτωση, με τον κύριο όγκο του χιονιού να εστιάζεται στις ψηλότερες, γύρω περιοχές και στο Πήλιο.

Οι τιμές της θερμοκρασίας θα παραμείνουν χαμηλές, με τις μέγιστες να κυμαίνονται μεταξύ 4 και 5 βαθμών Κελσίου και τις ελάχιστες γύρω στους -2 έως -3 βαθμούς Κελσίου.

Το τσουχτερό κρύο συνεχίζεται, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα αλλά τα φαινόμενα δεν θα έχουν την ένταση του κύματος κακοκαιρίας που επηρέασε τη Μαγνησία πριν από δύο εβδομάδες.