gefyra-not-pilio

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας, που έρχονται να προστεθούν στα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί στον Κάλαμο (αποκαταστάσεις κρηπιδωμάτων, δημοτικός φωτισμός κ.α.), προωθεί η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

Η πρώτη μεγάλη παρέμβαση αφορά την πολεοδομική οργάνωση του οικισμού Καλάμου, που έχει τα χαρακτηριστικά ενός κλασικού ελληνικού παραθεριστικού θέρετρου και σήμερα έχει συσσωρεύσει πολλά προβλήματα σε μόνιμους οικιστές και επισκέπτες.

 

«Δεν κλείσαμε τα μάτια και τα αυτιά μας σε μια κατάσταση που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες με άναρχη πολεοδόμηση, αυθαιρεσίες και στρεβλώσεις. Υπεύθυνα και σοβαρά, προσεγγίσαμε το πρόβλημα και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, προωθήσαμε τη διαδικασία πολεοδομικής οργάνωσης. Δεν μπήκαμε στη διαδικασία να ανατρέξουμε στο παρελθόν, να προσδιορίσουμε λάθη, παραλείψεις κ.α. Ο Κάλαμος, οι κάτοικοί του και οι παραθεριστές, θέλουν απαντήσεις για το αύριο του οικισμού. Πως θα αναπτυχθεί, πως θα εξυπηρετείται η κυκλοφορία, που θα διαμορφωθούν απαραίτητοι κοινόχρηστοι χώροι και άλλα πολλά θέματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί δεκαετίες τώρα», επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Αργαλαστής κ. Μιλτ. Παπαδημητρίου.
Αναφορικά με την πολεοδομική μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου ιδιοκτήτες να διατυπώσεις παρατηρήσεις, ο κ. Παπαδημητρίου επισημαίνει ότι τόσο ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, όσο και ο μελετητής, επιθυμώντας ευρεία συναίνεση στον πολεοδομικό σχεδιασμό, υποστηρίζουν τη διαδικασία ενημέρωσης ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν την πολεοδομική πρόταση και να καταθέσουν τις επισημάνσεις τους, ενστάσεις, προτάσεις κ.α.
«Δεν υπάρχει σχεδιασμός εκ των άνω, ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Η Δημοτική Αρχή ανέλαβε την πρωτοβουλία, όταν άλλοι επί δεκαετίες σφύριζαν αδιάφορα και σήμερα θέτει σε διαβούλευση ένα σχέδιο, μια μελέτη. Καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί και θα οργανώσουμε προσεχώς νέες συναντήσεις με τον μελετητή για την καταγραφή αντιρρήσεων.»
Λύσεις με τη γέφυρα
Στην προώθηση άμεσων λύσεων μετά την ολοκληρωτική καταστροφή γέφυρας στον Κάλαμο, προωθεί η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου, έχοντας διασφαλίσει από το Υπουργείο Εσωτερικών τη χρηματοδότηση κατασκευής νέας γέφυρας και μάλιστα με τη διαδικασία της κατάστασης έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Καθώς όμως γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν την κεντρική διοίκηση σε συνδυασμό με τη διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δεν επέτρεψαν την άμεση έναρξη εργασιών, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου εξέτασε παράλληλα εναλλακτικές λύσεις όπως η τοποθέτηση μεταλλικής γέφυρας οχημάτων και πεζών αλλά και τη διάνοιξη διόδου, μέσω της κοίτης για τη θερινή περίοδο.

 

Σε σχετικό αίτημα του Δήμου προς την Υφυπουργό Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελών, υπήρξε ανταπόκριση και την προσεχή Τρίτη, κλιμάκιο τεχνικών του Υπ. Εθνικής Άμυνας από το στρατόπεδο Γεωργούλα, θα επισκεφθεί τον Κάλαμο για να εξετάσουν την περιοχή και σε ποιο σημείο θα τοποθετηθεί προσωρινά η μεταλλική γέφυρα, μέχρι να κατασκευαστεί η νέα γέφυρα.
Στη διάρκεια της αυτοψίας, τεχνικοί του Δήμου θα εξετάσουν εναλλακτικά και τη δημιουργία διέλευσης μέσα από την κοίτη, η οποία τη θερινή περίοδο δεν έχει νερό και μπορεί να εξυπηρετήσει προσωρινά διελεύσεις οχημάτων.
Το ενδιαφέρον του Δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις του Μαρτίου, ήταν άμεσο και για την αναβάθμιση του οδικού άξονα που συνδέει τον Κάλαμο με το Λεφόκαστρο, δρόμος ο οποίος ήδη χρησιμοποιείται, εξυπηρετώντας ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής Καλογριά.

 

«Μέσα σε σύντομα χρονικά πλαίσια, αναπτύξαμε διάφορες πρωτοβουλίες και πιέζουμε για αποτελέσματα το συντομότερο. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί σε κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής από την καταστροφή της γέφυρας και προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες και στην τοπική οικονομία και στην καθημερινότητα. Είμαστε, επισημαίνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μιλτ. Παπαδημητρίου, σε διαρκή επικοινωνία με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής και προωθούμε άμεσα εναλλακτικές λύσεις και κάποιες παρεμβάσεις που προτάθηκαν. Με προγραμματισμό και υπευθυνότητα, αντιμετωπίζουμε παραλείψεις δεκαετιών όπως η απουσία οριοθέτησης του χειμάρρου κ.α. και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία δρομολογούμε τις ενδεδειγμένες ενέργειες για να προκύψουν αποτελέσματα το συντομότερο.