Ηγέτες από όλο τον κόσμο εξέφρασαν τη θλίψη τους για την πυρκαγιά που καταστρέφει την Παναγία των Παρισίων, αλλά και τη συμπαράστασή τους στους Γάλλους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν από τους πρώτους ηγέτες που αντέδρασαν, εκφράζοντας τη φρίκη του για την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, δίνοντας μάλιστα συμβουλές στους Γάλλους.

«Τόσο φρικτό να βλέπεις την τεράστια πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. Ισως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναέρια μέσα για την κατάσβεση. Πρέπει να δράσουν γρήγορα», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος. Από την πλευρά της, η Μελάνια Τραμπ έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter: «Η καρδιά μου ραγίζει για τους ανθρώπους του Παρισιού, βλέποντας τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων. Προσεύχομαι για την ασφάλεια όλων».

Σε σοκ η Γαλλία από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Σοκαρισμένη παρακολουθεί όλη η Ευρώπη την πυρκαγιά που κατακαίει από το απόγευμα της Δευτέρας την Παναγιά των Παρισίων. Οι φλόγες που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα και περιτύλιξαν το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε.

Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίωνέχει εξαπλωθεί στον αριστερό ορθογώνιο πύργο του καθεδρικού ναού.


Εκεί είχε επιλέξει να αφήσει τα εγκώμια ο Γάλλος εθνικιστής και διανοητής Dominique Venner, ο οποίος αυτοκτόνησε συμβολικώς προ 5 ετών μπροστά στο βωμό της Παναγίας των Παρισίων:

«Εγκαταλείπω την ζωή που μου απομένει, για να θεμελιώσω τη διαμαρτυρία μου. Διάλεξα έναν ιδιαίτερα συμβολικό τόπο, τoν καθεδρικό Notre Dame στο Παρίσι, τον οποίον σέβομαι και θαυμάζω, διότι χτίστηκε από την μεγαλοφυΐα των προγόνων μου, σε τοποθεσία λατρειών αρχαιοτέρων, οι οποίες υπενθυμίζουν την αμνημόνευτη προέλευσή μας. Οι Ευρωπαίοι μοιραζόμαστε μία κοινή μνήμη που φτάνει μέχρι τον Όμηρο, ως αποθήκη όλων των αξιών στις οποίες θα θεμελιωθεί η μελλοντική μας αναγέννηση

Δεν έλειπαν όμως και οι πανηγυρισμοί μουσουλμάνων με συνθήματα “Αλάχ Ακμπάρ” κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, όπως αποτύπωσε Βίντεο, ενώ στα σόσιαλ μίντια ειρωνεύονται, χαμογελούν και χλευάζουν.