Άθλοι του Ηρακλή

Ψηφιδωτό τεράστιας αρχαιολογικής αξίας για την Κύπρο, αλλά και την παγκόσμια κληρονομιά, ανακαλύφθηκε στη Λάρνακα. Πρόκειται για έργο από την περίοδο της Ρωμαϊκής Εποχής με παραστάσεις από τους Άθλους του Ηρακλή, ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως μέχρι σήμερα στη Λάρνακα.

Το ψηφιδωτό βρέθηκε στο δρόμο, ενώ οι υπάλληλοι ύδρευσης άνοιγαναποχετευτικό κανάλι. Tο μεγαλείο του κτηρίου στη Λάρνακα, στην περιοχή του αρχαίου Κιτίου, το οποίο κοσμούσε το ψηφιδωτό με τους άθλους του Ηρακλή, ανέδειξε η ανασκαφή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, η οποία έφτασε στα 30 – 40 μέτρα κατά μήκος της οδού Αγίου Νεοφύτου και σε πλάτος 3 – 5 μέτρα.

Οι ανασκαφικές εργασίες για την πλήρη αποκάλυψη του ψηφιδωτού με τους άθλους του Ηρακλή θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Από τις αρχές Ιουλίου οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να φέρουν στο φως τμήματα των θεμελίων του κτηρίου,των κολόνων και του δαπέδου. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί πέντε πίνακες με άθλους του Ηρακλή, ενώ οι αρχαιολόγοι ερευνούν και για τους υπόλοιπους υποστηρίζοντας ότι μάλλον είναι όσοι και οι Άθλοι.

Άθλοι του Ηρακλή