“Στον Καιάδα στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα παιδιά ειδικής αγωγής”

Εικόνα αβεβαιότητας επικρατεί στην ειδική αγωγή, καθώς ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας μεθοδεύουν πλέον συστηματικά την περικοπή του προϋπολογισμού του Οργανισμού για τις θεραπείες ειδικής αγωγής των ασφαλισμένων. Ο βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος κατέθεσε τη σχετική ερώτηση στο υπουργείο Υγείας. Όπως αναφέρει:

Όπως καταγγέλλουν οι θεραπευτές ειδικής αγωγής (εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.ά.) χιλιάδες θεραπείες ειδικής αγωγής βρίσκονται στον «αέρα», λόγω καθυστερήσεων στην έγκριση των σχετικών ηλεκτρονικών γνωματεύσεων από την ειδική επιτροπή του οργανισμού –μια διαδικασία που ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2019, ενώ άλλες γνωματεύσεις απορρίπτονται από την επιτροπή χωρίς καν να εξετάζονται τα παιδιά.

       Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, εάν δεν έχει λάβει έγκριση μια γνωμάτευση από την επιτροπή, η εκτέλεσή της δεν αποζημιώνεται αναδρομικά από τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που οδηγεί τους γονείς στο να έχουν πλέον δύο επιλογές: είτε να πληρώσουν από την τσέπη τους χωρίς να περιμένουν να τους επιστραφεί το ποσό από τον οργανισμό, είτε να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών του παιδιού τους.

        Την ίδια στιγμή, καθυστερήσεις μηνών σημειώνονται και στην αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των γονέων για δαπάνες θεραπειών ειδικής αγωγής. Είναι ενδεικτικό ότι οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, κυρίως των αστικών κέντρων, δεν έχουν εκκαθαρίσει αποδείξεις ασφαλισμένων από θεραπείες ειδικής αγωγής από τον προηγούμενο Δεκέμβριο ή ακόμα και από τον Νοέμβριο.

          Όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των θεραπευτών ειδικής αγωγής αφενός το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ με μια σειρά από παραρτήματα και εγκυκλίους ασαφείς που ούτε οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν σωστά, έχουν προχωρήσει σε μια άτυπη στάση πληρωμών έναντι των ασφαλισμένων, αφετέρου   δε υποβάθμισαν την ειδική αγωγή, ξεκινώντας με την απόπειρα επιβολής των voucher που σύσσωμη η θεραπευτική κοινότητα απορρίπτει. Ταυτόχρονα δηλώνουν πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή κανενός είδους σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθούν οποιαδήποτε πληρωμή με voucher του εν λόγω φορέα, παρόλο που θα συνεχίσουν ευσυνείδητα και με αξιοπρέπεια να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε παιδιά και εφήβους που τους χρειάζονται.

       Είναι ξεκάθαρο πως και στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει χωρίς καμία αναστολή την μνημονιακή πολιτική της, περικόπτοντας και τις δαπάνες για τις θεραπείες ειδικής αγωγής.     Συγκεκριμένα από τα 105 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ το 2015 για θεραπείες ειδικής αγωγής σε ασφαλισμένους -όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης-, ο προϋπολογισμός για το 2019 έχει προσδιορισθεί σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα σε 65 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει περικοπή της δαπάνης κατά 40%. Και σύμφωνα με τους θεραπευτές πρόκειται για μία μείωση αυθαίρετη για την οποία δεν έχει προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη για την καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού. Με δεδομένη λοιπόν την εικόνα χάους  που έχει διαμορφωθεί, δεν είναι λίγοι οι γονείς που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών, καθώς το τοπίο στην Ειδική Αγωγή παραμένει θολό, σκόπιμα.

Προηγούμενο άρθροΒόλος: Διασώθηκε το σπίτι άνεργης μητέρας δύο παιδιών – Εφιάλτης μετά το δάνειο που υπέγραψε ως εγγυήτρια!
Επόμενο άρθροΟΑΕΔ – Κοινωνικός Τουρισμός 2019: Πώς να κάνετε δωρεάν διακοπές