Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, ενώ πετούσε πάνω από την Μεσόγειο, αεροσκάφος της EgyptAir με 66 επιβάτες και πλήρωμα που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο. Στις έρευνες συμμετέχει και η Αθήνα με φρεγάτα και στρατιωτικά αεροσκάφη. Η έρευνα γίνεται και από αιγυπτιακά αεροσκάφη, ενώ η Γαλλία πρόκειται επίσης να στείλει πλοία και αεροσκάφη για τον εντοπισμό.
Το στίγμα χάθηκε αφού η πτήση είχε ήδη μπει περίπου 16 χιλιόμετρα στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, και περίπου δέκα λεπτά μετά την τελευταία επικοινωνία. Σύμφωνα με την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, εξαφανίστηκε δύο λεπτά μετά την έξοδο από τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Tελευταίες ανακοινώσεις από την EgyptAir υποστηρίζουν, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές, ότι το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Αξιωματούχοι της αιγυπτιακής αεροπορίας ανέφεραν ανώνυμα στο Reuters ότι θεωρούν πως το αεροσκάφος συνετρίβη.
Σύγχυση επικρατεί για το τι ώρα έγινε η εκπομπή του σήματος κινδύνου: Σύμφωνα με την ανακοίνωση της EgyptAir, το σήμα ελήφθη στις 04:26, δηλαδή δύο ώρες μετά την εξαφάνιση, αλλά πιθανολογείται πως μπορεί να στάλθηκε από τα αυτόματα συστήματα του αεροσκάφους.
Το αεροσκάφος της Egyptair συνετρίβη νότια της Καρπάθου, εντός του αιγυπτιακού εναερίου χώρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πηγή της ελληνικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
«Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος , την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ…συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου», διευκρίνισε η πηγή.
Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση MS804, επέβαιναν 56 επιβάτες -ανάμεσά τους ένα παιδί και δύο βρέφη- και 7μελές πλήρωμα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Egyptair, στο αεροσκάφος βρίσκονταν και τρία μέλη του προσωπικού ασφαλείας της εταιρείας, συνολικά δηλαδή επέβαιναν 66 άτομα.
Μεταξύ των επιβατών βρίσκονταν 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 1 υπήκοος Κουβέιτ, 1, Βρετανίας, 1 Βελγίου, 1 Σαουδικής Αραβίας, 1 Σουδάν, 1 Τσαντ, 1 Πορτογαλίας, 1 Αλγερίας και 1 Καναδά.
Είχε απογειωθεί από το Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού στις 23:09 το βράδυ της Τετάρτης και το στίγμα χάθηκε στις 02:30 (ώρα Καΐρου). Αιγυπτιακά ΜΜΕ ανέφεραν πως η τελευταία επαφή έγινε δέκα λεπτά πριν την εξαφάνιση και στην αρχή υποστήριζαν πως το αεροσκάφος δεν είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου -κάτι που στη συνέχεια αντέκρουσε αναφορά της εταιρείας.
H τελευταία επαφή με τις ελληνικές υπηρεσίες φαίνεται ότι ήταν εκείνη που έγινε όταν το αεροσκάφος πετούσε πάνω από την Κέα και σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ Κώστα Λιντζεράκο ο κυβερνήτης «δεν ανέφερε προβλήματα».
Σύμφωνα με την EgyptAir, ο κυβερνήτης είχε 6.275 ώρες πτήσης (από τις οποίες οι 2.101 σε τέτοιου τύπου αεροσκάφος) και ο συγκυβερνήτης 2.766 ώρες πτήσης.
Σε ανάρτησή της στο Twitter, η εταιρεία ανέφερε πως το αεροσκάφος πετούσε στα 37.000 πόδια και είχε ήδη μπει 16 χιλιόμετρα στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο όταν χάθηκε «κάθε επαφή» μαζί του. Την ώρα της εξαφάνισης, πετούσε σε απόσταση περίπου 280 χλμ. από τις αιγυπτιακές ακτές.
Σύμφωνα με αναφορές στην αιγυπτιακή Al Ahram, αξιωματούχοι της αιγυπτιακής πολιτικής αεροπορίας εκφράζουν την εκτίμηση πως το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα.
Από τη γαλλική πλευρά, αξιωματούχος του Ντε Γκωλ που ερωτήθηκε από το Reuters περιορίστηκε στο ότι «το μοναδικό που μπορούμε να πούμε προς το παρόν είναι ότι το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε».
H EgyptAir ανακοίνωσε ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν ιδιαίτερα έμπειρος είχε 6.275 ώρες πτήσης εκ των οποίων οι 2.101 σε αεροσκάφη Α320.
Στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου όπου εκτιμάται ότι μπορεί να έχει συντριβή το αεροσκάφος έχουν αναπτυχθεί σωστικά συνεργεία, ενώ γίνονται και έρευνες από αέρος.
Η Ελλάδα συμμετέχει στις έρευνες με δύο αεροσκάφη, ένα C-130 και ένα αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεων EMB-145. Επίσης βρίσκεται εν πλω προς τη θαλάσσια περιοχή στην οποία είναι πιθανό να συνετρίβη το Α320 η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ δύο ελικόπτερα έχουν ήδη φτάσει στην Κάρπαθο και να απογειωθούν προς τον χώρο των ερευνών εάν αυτό κριθεί σκόπιμο και ζητηθεί από την αιγυπτιακή πλευρά.
Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Ahram» της Αιγύπτου, αναφέρει ότι ο πιλότος δεν έκανε κάποια κλήση έκτακτης ανάγκης, πριν την εξαφάνιση του αεροσκάφους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία επικοινωνία του αεροσκάφους έγινε 10 λεπτά πριν την εξαφάνισή του, από τα ραντάρ.
Το CNN αναφέρει ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 69 άτομα (59 επιβάτες και 10 πλήρωμα).
Η αεροπορική εταιρεία EgyptAir με νεότερη ανάρτησή της στο Twitter γνωστοποιεί ότι ο αεροπλάνο πετούσε στα 37000 πόδια (11280 μέτρα) και εξαφανίστηκε ενώ είχε διανύσει 10 μίλια (16 χιλιόμετρα) στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα flightradar24.com, πρόκειται για Airbus A320 και η τελευταία γνωστή θέση του έχει καταγραφεί πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.
«Το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε» δήλωσε αξιωματούχος του αεροδρομίου στο Παρίσι, για το αιγυπτιακό πολιτικό αεροσκάφος Α320, της EgyptAir με 59 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα, που εξαφανίστηκε, ενώ πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο.
«Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε για την ώρα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Αιγύπτου ανακοινώθηκε ότι έχουν αποσταλεί συνεργεία διάσωσης στην περιοχή όπου εκτιμάται πως είναι πιθανόν να βρεθούν ίχνη του αεροσκάφους.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.