oikonomiki_diatrofh_bodybuilding” Δεν μπορώ να αγοράζω κάθε μέρα κοτόπουλο, ούτε να τρώω τόσα αβγά! Δεν βγαίνω οικονομικά.”
” Το να κάνεις διατροφή bodybuilding είναι πολυτέλεια!”
” Δεν έχω χρήματα να δίνω για να ψωνίζω όλα αυτά τα τρόφιμα! Μου είναι αδύνατο!”

Σίγουρα αυτά τα λόγια τα έχουμε ακούσει λίγο πολύ από αρκετά άτομα στο forum μας που είτε κανουν τα πρώτα τους βήματα, είτε αθλούνται χρόνια, είτε τα έχουμε πει και εμείς οι ίδιοι.

Σε μια εποχή που η κρίση έχει χτυπήσει όλους και τα πάντα, το να ακολουθούμε μια σωστή διατροφή ή αλλιώς “καθαρή”, φαίνεται κάτι δύσκολο και πολυτέλεια. Είναι πολύ πιο οικονομικό να τρώει κάποιος “σαβούρες” ή τουλάχιστον λιγότερο “καθαρά” παρά να κάνει μια προγραμματισμένη και αρτιμελή διατροφή bodybuilding.

Τελικά υπάρχει αυτό το αδιέξοδο;

Η απάντηση παρακάτω:

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε με χαμηλό προϋπολογισμό να τρώμε σύμφωνα με το στόχο που έχουμε θέσει, πως να κάνουμε έξυπνες αγορές, πως να είμαστε έξυπνοι καταναλωτές και τι συνδυασμούς μπορούμε να κάνουμε.
Πάνω απ όλα όμως πρέπει να θυμόμαστε πως αν θέλουμε κάτι πολύ, μπορούμε να βρούμε λύσεις.

Ορίστε μερικές κατευθυντήριες γραμμές και συμβουλές ώστε να κάνετε τις καλύτερες οικονομικότερες επιλογές:

– Κάνετε εξονυχιστική έρευνα αγοράς. Μην ψωνίζετε από το πρώτο κρεοπωλείο που θα βρείτε μπροστά σας. Ψάξτε ποιο έχει καλύτερες τιμές. Αν αγοράζετε από συνοικειακό μαγαζί και σε ποσότητες, προτείνετε να σας κάνουν μια μικρή έκπτωση με την υπόσχεση ότι θα αγοράζετε από εκεί πολύ συχνά και σε εβδομαδιαία βάση.

– Δεν είναι απαραίτητο να αγοράζεται αποκλειστικά στήθος κοτόπουλο ή φιλέτο μοσχάρι. Αγοράστε μπούτια κοτόπουλου ή λίγο πιο λιπαρό μέρος μοσχαριού και αφαιρέστε το ορατό λίπος/πέτσα. Επίσης, τα κοτόπουλο στήθος που έχει ακόμα το κόκκαλο μπορεί να είναι πιο φτηνό από το καθαρισμένο έτοιμο.

– Δείτε ονλάιν τις προσφορές των σούπερ μάρκετ. Πλέον υπάρχουν όλα ηλεκτρονικά και μπορείτε να βλέπετε τις προσφορές και τα φυλλάδια στα είδη που σας ενδιαφέρει. Επίσης υπάρχουν εφαρμογές για τάμπλετ και κινητά όπου βλέπετε τα φυλλάδια σούπερ μάρκετ και τις τρέχουσες προσφορές.

– Προτιμήστε να αγοράζετε χύμα προϊόντα. Πχ βρώμη, ρύζι, ξηρούς καρπούς.

– Προτιμήστε νέες εταιρείες της αγοράς οι οποίες κάνουν πολύ συχνά εκπτώσεις όταν πρωτοβγούν στην αγορά για να προσελκύσουν νέους πελάτες.

– Αντί για αμύγδαλα αγοράστε φυστίκια, είναι πιο φτηνά.

– Αγοράστε ταχίνι ή φυστικοβούτυρο χύμα από μαγαζιά με μπαχαρικά, είναι πολύ πιο οικονομικό από τα συσκευασμένα.

– Προτιμήστε μάρκες σούπερ μάρκετ παρά άλλες επώνυμες πιο ακριβές. Μπορείτε να εξοικονομήσετε μέχρι 30% της τιμής. Τέτοια προιόντα ειναι για παράδειγμα γιαούρτι, ρύζι, βρώμη, κατεψυγμένα λαχανικά. Αντί να δίνετε σχεδόν 4 ευρώ για ένα κιλό γιαούρτι μπορείτε με πολύ λιγότερα να πάρετε μάρκας του σούπερ μάρκετ και τα χρήματα που κερδίζετε να πάρετε κάτι άλλο.

– Κάντε έκδοση καρτών σούπερ μάρκετ και συλλέγετε πόντους. Μετά από κάποιο όριο σας δίνουν κάποιες μικρές εκπτώσεις.

– Αγοράζετε φρούτα και λαχανικά εποχής, είναι πιο οικονομικά.

– Κοιτάξτε για προσφορές σε κρεατικά που έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης. Μπορείτε να τα αγοράσετε ακόμα και με 50% έκπτωση.

– Αντικαταστήστε κάποιο γεύμα πρωτείνης με συμπλήρωμα πρωτείνης. Πλέον υπάρχουν πολύ οικονομικές πρωτείνες ορού γάλακτος όπως η impact whey της MyProtein. Προσθέτοντας ένα φρούτο ή ξηρούς καρπούς έχετε ένα πολύ καλό σνακ.

– Αντί για ρύζι και πατάτες βάλτε και ως πηγή υδατάνθρακα τα μακαρόνια. Είναι πολύ οικονομικά και αν είναι μέσα στις θερμιδικές σας ανάγκες μπορούν να ενταχθούν.

– Ακόμα και στις πατάτες γίνετε έξυπνοι καταναλωτές. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες με διαφορετικές τιμές. Τσεκάρετε τιμές και αγοράστε σε ποσότητα οπου συνήθως η τιμή τους είναι πολύ φτηνή. Για παράδειγμα μπορείτε να βρείτε τσουβαλάκι με 30 λεπτά το κιλό.

– Μη ντρέπεστε να πάτε στη λαϊκή. Εκεί ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, μπορείτε να βρείτε πολύ οικονομικά λαχανικά, φρούτα και ψάρια.

– Κάντε σύγκριση στις τιμές των φρούτων. Πολλά μανάβικα έχουν για παράδειγμα μήλα πιο ακριβά και πιο φτηνά ανάλογα με το αν έχουν κάποια χτυπήματα ή σημαδάκια. Μπορείτε να εξοικονομίσετε μέχρι και 1 ευρώ το κιλό.

– Κάντε σύγκριση στις τιμές στις καρτέλες των σούπερ μάρκετ. Δείτε την αξία ανα κιλό ανάμεσα σε δύο προϊόντα και επιλέξτε το οικονομικότερο. Πολλές φορές κάνουμε λάθος επιλογές γιατί συγκρίνουμε διαφορετικές ποσότητες. Μάθετε λοιπόν όσο καλύτερα γίνεται να διαβάζετε τα διατροφικά στοιχεία προϊόντων. Πολλές φορές συμφέρουν “ανά μερίδα” σε μακροστοιχεία από κάποια άλλα.

– Στην κεντρική αγορά της Αθήνας μπορείτε να βρείτε οικονομικό κρέας και αβγά. Για παράδειγμα μπορείτε να αγοράσετε καρτέλα των 30 αβγών με 5 ευρώ. Επίσης πολλά σούπερ μάρκετ κάνουν καλές προσφορές στα αβγά.

– Κάντε συνδιασμούς φυτικών πηγών πρωτείνης. Δεν είναι υποχρεωτικό σε κάθε γεύμα να έχετε πάντα κοτόπουλο ή μοσχάρι. Μερικοί συνδιασμοί είναι όσπρια με δημητριακά (χαρακτηριστικό παράδειγμα το γνωστό σε όλους φακόρυζο). Επίσης μπορείτε να έχετε ένα λαδερό ως γεύμα, για παράδειγμα φασολάκια με πατάτα και μια φέτα ψωμί. Μετρήστε ποσότητα, μετρήστε θερμίδες και δεν θα φύγετε εκτός στόχου.

– Οργανώστε σωστά τα έξοδά σας. Μπορεί χωρίς να το καταλάβετε να δαπανάτε σε πράγματα που ίσως δεν είναι απαραίτητα. Ο σωστός προγραμματισμός θα σας εξοικονομήσει αρκετά ευρώ.

– Βάλτε προτεραιότητες και στόχους. Μήπως γκρινιάζετε για τη διατροφή αλλά παράλληλα δίνετε πολλά περισσότερα σε περιττά πράγματα;


Το να έχουμε μια σωστή διατροφή δεν είναι πολυτέλεια. Χρειάζεται σωστή έρευνα αγοράς και σωστή οργάνωση με κατάλληλο προγραμματισμό. Δεν είναι απαραίτητο σε κάθε γεύμα να έχετε φιλέτο κοτόπουλο, ούτε την πιο ακριβή μάρκα γιαούρτι. Απαραίτητο όμως είναι να υπάρχει θέληση και πείσμα προς τον στόχο και την προτεραιότητα που έχουμε θέσει για το σώμα μας.

Καλή Επιτυχία!