Μια φωτογραφία ενός κοριτσιού που κλείνει τα μάτια της κούκλας που κρατάει αναπαράγεται στα social media, σε ιστοσελίδες, αλλά και σε δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης με τον ισχυρισμό πως το κοριτσάκι κλείνει τα μάτια της κούκλας για να μην βλέπει τη φρίκη στη Συρία. Το είδαμε στο fanpage.gr,  diaforetiko.grtilestwra.comviralman.gr και destora.com

Η φωτογραφία προβλήθηκε και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του star στις 27/2/2018

Ψευδής ισχυρισμός

Όπως συμβαίνει πολλές φορές, παίρνουν μια συγκινητική φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο και προσθέτουν εντελώς άσχετες πληροφορίες.

Το όνομα του κοριτσιού είναι Zeliha και η φωτογραφία λήφθηκε στις 7/10/2007 σε χωριό της Τουρκίας στην Προύσα. Ο φωτογράφος την ανέβασε στο trekearth μαζί με άλλες φωτογραφίες του ίδιου παιδιού (1η φωτογραφία – 2η φωτογραφία – 3η φωτογραφία), δυο χρόνια μετά τη λήψη, το 2009.

Σήμερα (2/3/2018) ο φωτογράφος αποκαλύπτει για πρώτη φορά το λόγο που το κορίτσι έκλεινε τα μάτια της κούκλας της. Τα έκρυβε γιατί η κούκλα ήταν χαλασμένη και φαινόταν… αλλήθωρη. Ακόμη, ξεκαθαρίζει πως η φωτογραφία δεν λήφθηκε ούτε στη Γάζα ούτε στη Συρία.

Μάλιστα το πρώτο που έκανε ο φωτογράφος, ήταν να της αγοράσει μια καινούργια κούκλα.

Οι ίδιες φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν το 2014, με τον ψευδή ισχυρισμό ότι προέρχονται από την Παλαιστίνη.

Μπορεί η φρίκη του πολέμου στη Συρία να μην έχει τέλος, αλλά η παραπάνω φωτογραφία του κοριτσιού με την κούκλα δεν έχει καμία σχέση με τη Συρία και ο ισχυρισμός που την συνοδεύει είναι ψευδής και καταρρίπτεται.