Την επόμενη μέρα της Ελλάδας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα περιέγραψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του στη βουλή για τα νέα μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στην ΝΔ είπε «Από την εμπειρία μου 28 χρόνια στην Βρετανία έχω να σας πω το εξής: Αν σπουδάζεις οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στην Βρετανία το βασικό πολιτικό γεγονός είναι πως ο Τσόρτσιλ κατάφερε να χάσει τις εκλογές του 1945.. Έχασε γιατί ο λαός του ‘45 ήξερε ότι μόνο οι εργατικοί θα μπορούν να φέρουν εις πέρας το κοινωνικό κράτος ευημερίας».

«Θέλω να πω ότι ο κόσμος κοιτά μπροστά. Εσείς λέτε ότι φέραμε το χειρότερο μνημόνιο και εμείς ότι ρίξατε το ΑΕΠ κατά 25%. Όμως ο λαός στις εκλογές δεν θα ακούσει τίποτα από αυτά. Θα κοιτάξει μπροστά και θα αποφασίσει ανάλογα με το ποιος θα πει κάτι για το μέλλον των παιδιών του και για την τσέπη του. Γι αυτό πρέπει να προσέξετε. Εμείς θα κρατήσουμε το Δημόσιο – Δημόσιο. Θα κρατήσουμε Δημόσιο το κρατικό πανεπιστήμιο. Θα κρατήσουμε δημόσια τα νοσοκομεία. Όταν εμείς θα πάμε μπροστά θα έχουμε δίκαιη ανάπτυξη και θα μας πιστεύει ο κόσμος. Κανείς δεν πιστεύει ότι το λαϊκό κόμμα μπορεί να φέρει την ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο. Θα είναι ανάπτυξη με νέα εργαλεία και άλλους κοινωνικούς φορείς».

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως δεν είναι όλα στην ζωή μνημόνιο αλλά «Θέλουμε η ανάπτυξη να έχει δικαιώματα και σεβασμό για όλους τους πολίτες. Δεν είναι όλα οικονομία. Είναι εξίσου σημαντικό τι γίνεται στις φυλακές, τι γίνεται στα δικαιώματα. Για εμάς είναι εξίσου σημαντική η αυριανή συγκέντρωση του Gay Pride. Εμείς έχουμε κάτι να πούμε και μετά τα μνημόνια».

Αναφορικά δε με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις επανήλθε λέγοντας «Θα ήθελα να ήξερα τι θα πείτε αν η συμφωνία της 15ης Ιουνίου είναι καλύτερη. Εγώ θεωρώ ότι θα είναι καλύτερη. Θα δείτε ότι στην απόφαση του επόμενου Eurogroup θα υπάρχουν θέματα για την ανάπτυξη και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους και σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα και ίσως κάποιο μηχανισμό για τα μακροπρόθεσμα. Περιμένετε λοιπόν να δείτε».

Απαντώντας επίσης τα όσα του καταλόγισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο κύριος Τσακαλώτος ανέφερε: «Εμείς ποτέ δεν θα υιοθετήσουμε τις απόψεις των αντιπάλων μας ποτέ δεν είπαμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Η Απόφαση του Νοεμβρίου του 12 που έλεγε «αν χρειαστεί ρύθμιση του χρέους » είναι ένα μέτρο σύγκρισης. Θα δούμε αν η απόφαση της 15 Ιουνίου θα λέει το «αν χρειαστεί» Εγώ πιστεύω ότι δεν θα το λέει» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Πηγή: Tσακαλώτος: Δεν είναι όλα στη ζωή μνημόνιο -Εξίσου σημαντικό και το Gay Pride | iefimerida.gr