13.5 C
New York
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
Βιβλιοπωλείο Ελληνικόν
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑAλέξης Τσίπρας: Πρόβλημα η υψηλή φορολόγηση, ήταν πολιτική μας απόφαση

Aλέξης Τσίπρας: Πρόβλημα η υψηλή φορολόγηση, ήταν πολιτική μας απόφαση

Πρόβλημα χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας την υψηλή φορολόγηση παραδεχόμενος σε άρθρο του στο περιοδικό European Business Review (EBR) ότι «υπάρχουν ακόμη προβλήματα και δυσκολίες».

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την τακτική αυτή της κυβέρνησης κάνει λόγο για «μια πολύ δύσκολη πολιτική απόφαση, υπό την πίεση των έκτακτων συνθηκών στις οποίες βρέθηκε η χώρα και την πίεση των πιστωτών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στην κρίση».

Παραμένοντας, δε, στο ίδιο μήκος κύματος λέει ότι «η πεποίθησή μας όταν λάβαμε αυτή την πολιτική απόφαση ήταν και συνεχίζει να είναι ότι αυτές οι συνθήκες δεν μπορεί να είναι μόνιμες αλλά προσωρινές».

Στο άρθρο του στο τεύχος του περιοδικού που είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται, επίσης, ότι «η έξοδος από την κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των φορολογικών συντελεστών».

Μολονότι, δε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί για μείωση του αφορογήτου από το 2020 – αν και στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για το μέτρο και από το 2019 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα – ο πρωθυπουργός λέει ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών «θα γίνει σύντομα, άμεσα και προβλέπεται από τα όσα συμφωνήσαμε και ψηφίσαμε στη Βουλή, από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Από το 2019 θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί και, βέβαια, αυτό θα βασίζεται κυρίως στην επιτυχία της οικονομίας και των δυναμικών για βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμμαχός μας είναι η αξιόπιστη και διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή την οποία με συστηματικό τρόπο διαμορφώσαμε».

Το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται για πρώτη φορά τα τελευταία τρία συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που έχει να συμβεί από το 2006, ενώ οι ενδείξεις μας λένε πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εκείνο των προβλέψεων, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή αξιοπιστίας στις εκτιμήσεις που δεν έχει καμία σχέση με τις προβλέψεις των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα των πρώτων ετών της κρίσης, όταν μιλούσαν για οριακή ανάπτυξη όλη την ώρα, αλλά υπήρχε συνεχόμενη ύφεση, και μάλιστα μια βαθιά ύφεση.

Η ανεργία από το υψηλότερο ποσοστό της στα τέλη του 2014 έχει μειωθεί τώρα περίπου κατά 7 μονάδες, με τη δημιουργία περίπου 300.000 νέων θέσεων εργασίας και είναι κοντά στο πρώτο ορόσημο του 20%. Στον δημοσιονομικό τομέα, έχουμε επιτύχει μια ιστορική, αξιόπιστη προσαρμογή για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης. Με αυτή τη θετική δυναμική, θα καλωσορίσουμε το Νέο Έτος και άρα, το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, με τη χώρα να αφήνει πίσω της τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, και μαζί τους, θα έλεγα, μια ολόκληρη εποχή, μια ολόκληρη ιστορική εποχή, και να εισέρχεται στην επόμενη μέρα με ισχυρά ποσοστά ανάπτυξης, ανανεωμένη και, το πιο σημαντικό, με εμπιστοσύνη στις δικές της δυνάμεις.

Επίσης, πρόσφατα, μια πολύ θετική εξέλιξη με ισχυρή σημασία ήταν το έγκαιρο κλείσιμο του τεχνικού τμήματος της 3ης Αξιολόγησης, και, το πιο σημαντικό, με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία, παρά τις γνωστές Κασσάνδρες, δεν συνοδεύτηκε από νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αντίθετα, η αξιοπιστία της δημοσιονομικής μας προσπάθειας επέτρεψε όχι μόνο την αποτροπή νέων μέτρων, αλλά και την ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους, με τη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 30% κατά μέσο όρο.

Παρομοίως, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και συστάσεις του ΟΟΣΑ, έχουν επιτευχθεί αλλαγές στις αγορές προϊόντων, η άρση γραφειοκρατικών των εμποδίων και η δημιουργία ενός κλίματος φιλικού προς τις επενδύσεις. Τέλος, έχουμε διασφαλίσει μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας πως θα αποτραπεί η αναγκαστική πώληση δημόσιας περιουσίας, όπως ορισμένοι θα ήθελαν ή επιθυμούν. Η δημόσια περιουσία θα αναβαθμιστεί και θα αξιοποιηθεί με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινότητες.

Οι αγορές έχουν ήδη τοποθετήσει την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και το πράσινο φως για την τελική έξοδο από τα μνημόνια σε μερικούς μήνες από σήμερα, το επόμενο καλοκαίρι, το καλοκαίρι του 2018, έχει δοθεί. Αυτή είναι η εικόνα», αναφέρει ο πρωθυπουργός .

«Η καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που δεν μπορούν να δεχθούν, δεν μπορούν να καταλάβουν πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, είναι τα αποτελέσματα. Τα πραγματικά γεγονότα όπως αντανακλώνται στους οικονομικούς δείκτες μας, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας, οι εκθέσεις των διεθνών αναλυτών, η έξοδός μας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το περασμένο καλοκαίρι, μια ιστορική στιγμή έπειτα από σχεδόν 7 χρόνια, έως τη θετική υποδοχή των ελληνικών ομολόγων αυτό το καλοκαίρι, αλλά και πριν από μερικές ημέρες από τις διεθνείς αγορές.

Η Ελλάδα απέκτησε τελικά την κουλτούρα της αλλαγής και της μεταρρύθμισης.

Δεν φοβόμαστε πλέον τις αλλαγές και οι δεσμοί με τα συμφέροντα του παρελθόντος που εμπόδιζαν τις αλλαγές έχουν διαρραγεί οριστικά.

Η αναγνώριση αυτή μεταφράστηκε σε έμπρακτη στήριξη με συμμετοχές σε ελληνικές εταιρίας, σε αυξήσεις κεφαλαίων σε εισηγμένες εταιρίες και επενδύσεις σε μεγάλα πρότζεκτ.

Ως εκ τούτου επιδιώκουμε η ανοδική τάση της ελληνικής οικονομίας να έχει διατηρήσιμα χαρακτηριστικά στο μέλλον.

Ο κύριος σκοπός μας είναι να περάσουμε τα θετικά αποτελέσματα της ανάπτυξης στην ίδια την οικονομία, με τη μορφή καλά αμοιβόμενων θέσεων εργασίας και ισχυρών δομών κοινωνικής προστασίας.

Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση ενός νέου και δίκαιου παραγωγικού μοντέλου, παράλληλα με την εμβάθυνση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Γιατί μετά τον Αύγουστο του ’18 δεν έχουμε προαπαιτούμενα για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν θα σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε με το δικό μας σχέδιο βαθιών τομών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία. Και θα πρέπει να αρχίσουμε αυτό τον διάλογο τώρα. Η χώρα δεν πρέπει να σταματήσει να κινείται προς τα εμπρός, να αλλάζει με τολμηρές τομές και μεταρρυθμίσεις. Μόνο που αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν τη δική μας σφραγίδα, την ευρεία συναίνεση των παραγωγικών δυνάμεων, των υγιών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, και βέβαια την εμπιστοσύνη και τη συναίνεση του ελληνικού λαού», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

«Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τους εθνικούς πρωταθλητές αλλά περνάει μέσα από την ενίσχυση της διακλαδικής συνεργασίας και αλληλεξάρτησης.

Αυτό σημαίνει δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας και προώθηση συνεργειών.

Πάνω απ΄όλα, θα έλεγα ότι, η αναπτυξιακή διαδικασία είναι κυρίως μια κοινωνική διαδικασία και θα ακυρώναμε την έννοιά της αν την περιορίζαμε στο οικονομικό πεδίο. Η αγορά δημιουργεί νέο πλούτο και αξία, αλλά την ίδια στιγμή παράγει όλων των ειδών τις ανισότητες, εισοδηματικές, εκπαιδευτικές ανισότητες στις ευκαιρίες και στην πρόσβαση σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η παιδεία. Η συμμετοχή της κοινωνίας ως ενός ενεργού και συστατικού αναπτυξιακού παράγοντα εγγυάται τη βιωσιμότητα και την ευδοκίμησή της μακροπρόθεσμα. Αυτό αποδεικνύεται από την εμπειρία επιτυχημένων αναπτυξιακών παραδειγμάτων, οπουδήποτε στον κόσμο.

Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι αμοιβαίως αποκλειόμενες, δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες, αλλά θα έλεγα πως είναι αλληλοεξαρτώμενες και στενά συνδεδεμένες έννοιες.

Δεν προσπαθώ να περιγράψω μια ιδανική κατάσταση. Υπάρχουν ακόμη προβλήματα και δυσκολίες και καλούμαστε να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι η υψηλή φορολόγηση.

Είναι μια πολύ δύσκολη πολιτική απόφαση, υπό την πίεση των έκτακτων συνθηκών στις οποίες βρέθηκε η χώρα και την πίεση των πιστωτών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στην κρίση.

Ωστόσο η πεποίθησή μας όταν λάβαμε αυτή την πολιτική απόφαση ήταν και συνεχίζει να είναι ότι αυτές οι συνθήκες δεν μπορεί να είναι μόνιμες αλλά προσωρινές.

Και η έξοδος από την κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Αυτό θα γίνει σύντομα, άμεσα και προβλέπεται από τα όσα συμφωνήσαμε και ψηφίσαμε στη Βουλή, από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Από το 2019 θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει δημιουργηθεί και, βέβαια, αυτό θα βασίζεται κυρίως στην επιτυχία της οικονομίας και των δυναμικών για βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμμαχός μας είναι η αξιόπιστη και διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή την οποία με συστηματικό τρόπο διαμορφώσαμε.

Γιατί ξέρετε ήδη πως αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε από το πουθενά αλλά έχει βαθιές ιστορικές αιτίες που εκτείνονται σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Έχουμε εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες εδώ και δεκαετίες, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών, ο νόμος για την εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων, μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού, η εντατικοποίηση των ελέγχων των προμηθειών του δημοσίου, ο έλεγχος και ο περιορισμός των δαπανών των υπουργείων όπου είναι δυνατό, και έτσι έχουμε τώρα την ευκαιρία να αυξήσουμε τις κοινωνικές δαπάνες σε επιδόματα κατά 30% και να μην περικόψουμε οικογενειακά επιδόματα. Επειδή περικόψαμε δαπάνες περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ από κάθε υπουργείο. Βέβαια, όχι δαπανών που δεν μπορούν να προβλεφθούν αλλά εκείνων που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν σπατάλη.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να κάνω μια έκκληση να αλλάξουμε το όραμά μας, να αλλάξουμε το όραμά μας από το χθες, ακόμη και από το σήμερα, στο αύριο, και να δούμε τον μεγάλο ορίζοντα. Η δραματική περίοδος των μνημονίων, όλα όσα έχουμε ζήσει, μπορεί να γίνουν όπως οποιαδήποτε άλλη επώδυνη εμπειρία, μια ευκαιρία για θετικά μαθήματα και για να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας για την επόμενη μέρα της χώρας.

Η παρούσα κατάσταση μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν μας επιτρέπει να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας» αναφέρει ο πρωθυπουργός.

RELATED ARTICLES

Most Popular