Αντιμέτωπο με την γκρίνια των βουλευτών αλλά και των υπουργών, με πρώτο τον Πάνο Σκουρλέτη, βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει των μέτρων που θα έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση, όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και κλείσει η αξιολόγηση.

Οι συντάξεις κατ’ αρχάς και η πώληση του 40% της ΔΕΗ, όπως προέκυψε χθες, αποτελούν τις μεγαλύτερες αιτίες της γκρίνιας βουλευτών και υπουργών. Χαρακτηριστικά και ενδεικτική του μεγέθους των αντιδράσεων που προκαλούν τα προς ψήφιση μέτρα είναι η χθεσινή παρέμβαση του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος τάχθηκε κατά της πώλησης του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, καλώντας την κυβέρνηση να αντιταχθεί στον «επιχειρούμενο κανιβαλισμό» της επιχείρησης.

Εξ ου και το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός μέσω διαρροής στην εφημερίδα «Καθημερινή» προκειμένου να προλάβει τη σύσταση εσωκομματικής αντιπολίτευσης εν τη γενέσει της. «Αν η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση είναι μια συμφωνία που μπορεί να τη διαχειριστεί ιδεολογικά ο Τσίπρας, τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής. Κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό», λένε, πετώντας το γάντι σε όσους έχουν αρχίσει να διατυπώνουν ενστάσεις ή σε όσους σκέπτονται να διαφωνήσουν και να διαφοροποιηθούν.

Το  μήνυμα που στέλνει ο Τσίπρας είναι διπλό: Αφενός βγαίνει μπροστά και καλύπτει τους βουλευτές, υπερασπιζόμενος τη συμβατότητα της συμφωνίας με τις ευαισθησίες και τα ιδεολογικά προτάγματα της Αριστεράς, αφετέρου στέλνει σαφές μήνυμα ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του περιεχομένου της συμφωνίας θα εκληφθεί ως αμφισβήτηση της κυβερνητικής και κομματικής ιεραρχίας, ως αμφισβήτηση της αρχηγίας του.