Το «Ρεπούμπλικα Μακεντόνια αμετάφραστο» δεν είναι το μόνο ατόπημα του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Καιρίδη, καθώς στις 5 Μαΐου 2018 σε σεμιναριακό μάθημα του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Πολιτιστικής Εταιρείας με θέμα «Η Ελλάδα στον κόσμο – Μύθοι και αλήθειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (Κύπρος-Αιγαίο-Μακεδονικό)» είπε μεταξύ άλλων:

«Όπως, λοιπόν, είναι οι Έλληνες τεχνητό έθνος έτσι είναι οι Μακεντόνσκι[…] Είμαστε παιδιά των Οθωμανών![…] Να βγαίνει και να διαδηλώνει ο Πόντος ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική και ήταν πάντα ελληνική… (σ.σ. με έμφαση). Ο Πόντιος ο οποίος είναι τρίτη γενιά Μακεδόνας, όχι εξηκοστή.[…] Το Κυπριακό κατέστρεψε τις σχέσεις μας με την Τουρκία και μας οδήγησε στη χρεοκοπία[…] Η Ελλάδα έφερε τον εθνικισμό στα Βαλκάνια… Εμείς εθνικοποιήσαμε τους Τούρκους. […]

Μύθος εθνικιστικός το (σ.σ.: σύνθημα) “Η Ελλάδα (ανήκει) στους Έλληνες” […] Υπάρχει η άποψη ότι το Αιγαίο είναι μια ελληνική θάλασσα… Βεβαίως, σε μεγάλο μέρος είναι, αλλά δεν είναι μόνο ελληνική… Το μεγαλύτερο μέρος των υδάτων είναι διεθνή! Κοντά στο 40%…»