Με μεγάλη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων, ακόμη και ελικοπτέρου για την επίβλεψη από αέρος, άρχισαν στις 7 το πρωί στην συνοικία των Παλαιών, οι εργασίες κατεδάφισης παλιών κτιρίων που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκειμένου να υλοποιηθεί το κτιριολογικό πρόγραμμα για την κατασκευή νέων σχολών.

Οι δρόμοι περιμετρικά της περιοχής παρέμβασης, αποκλείστηκαν από το πρωί, με αστυνομικές δυνάμεις  σε κάθε διασταύρωση με συνέπεια σε μια ζώνη νότια από τον σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ μέχρι την λιμενική ζώνη και μέχρι το Παλιό Λιμεναρχείο (Λαχανά), να μην επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων αλλά και πεζών.

Πριν την έναρξη των εργασιών από τους εκσκαφείς της αναδόχου εταιρείας, έγινε από αστυνομικές δυνάμεις έρευνα σε όλα τα παλιά κτίρια, κάποια εκ των οποίων ήταν σε κατάληψη από την Τερμίτα ενώ τα περισσότερα ήταν ερειπωμένα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εντοπίστηκαν 3 άτομα, τα οποία απομακρύνθηκαν από τα οικήματα για να αρχίσει η κατεδάφιση.

Οι εργασίες κατεδάφισης αποφασίστηκε να γίνουν σήμερα καθώς εκτιμήθηκαν οι καιρικές συνθήκες, ο χρόνος επέμβασης, η απουσία ατόμων από τον χώρο και το στοιχείο του αιφνιδιασμού για να μην προκληθούν αντιδράσεις από καταληψίες και κινήματα, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας ανακήρυξης αναδόχου κ.α. με επιθέσεις σε γραφεία τεχνικών εταιρειών, σε γραφεία του ΠΘ κ.α.

Στον χώρο των 16 στρεμμάτων, υπάρχουν αρκετά παλιά κτίρια, τα οποία το ένα μετά το άλλο κατεδαφίζονται ώστε να προκύψει καθαρός ο χώρος για να αρχίσει η κατασκευή δύο νέων κτιριακών συγκροτημάτων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Η κατασκευή των κτιρίων για τα οποία υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση, θα ολοκληρωθεί το 2020.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σε ενημέρωση για τις Κτιριακές Υποδομές Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρονται τα εξής:

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξασφάλισε το 2017 τους αναγκαίους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ανέγερση των κτηρίων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών σε ιδιόκτητη έκταση 16 στρεμμάτων παρακείμενη της Πολυτεχνικής Σχολής στο Βόλο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η κατασκευή των κτηρίων θα ξεκινήσει το 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2020. Σε αυτό το πλαίσιο αναρτάται τον Ιανουάριο του 2018 ο διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την κατασκευή του κτηρίου των Πολιτικών Μηχανικών. Ήδη, ξεκίνησαν οι εργασίες εκκαθάρισης του χώρου των 16 στρεμμάτων από παλαιά κτίσματα.

Παράλληλα το Πανεπιστήμιο προσπαθώντας να καλύψει τις σημαντικές ελλείψεις σε χώρους στέγασης, άθλησης και ψυχαγωγίας φοιτητών/τριών ολοκλήρωσε το 2017 την αγορά οικοπέδου όμορου με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής για την ανέγερση Φοιτητικής Λέσχης, η οποία θα περιλαμβάνει εντευκτήριο, χώρο δημιουργικής απασχόλησης φοιτητών/τριών και κλειστό Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο σε έκταση 5 στρεμμάτων επί της Λεωφόρου Αθηνών. Οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Απρίλιο 2018 με στόχο την άμεση ανέγερση τους με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Για τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών/τριών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της πρώην Βαμβακουργίας στην Νέα Ιωνία για την δημιουργία συγκροτημάτων φοιτητικών εστιών, χώρων πολιτισμού και άθλησης καθώς και δημόσιων κοινόχρηστων χώρων. Μία τέτοια λύση θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς θα ενεργοποιήσει και αναβαθμίσει την περιοχή αυτή και θα επιτρέψει τη δημιουργία μεγάλου αριθμού φοιτητικών καταλυμάτων.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε τα έργα υποδομών τα οποία υλοποιεί να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προς όφελος των φοιτητών, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας.

KATEDAFISH_PALAIA

KATEDAFISH_PALAIA

KATEDAFISH_PALAIA

KATEDAFISH_PALAIA

KATEDAFISH_PALAIA

DSC_7727

DSC_7728

KATEDAFISH_PALAIA

KATEDAFISH_PALAIA

KATEDAFISH_PALAIA

KATEDAFISH_PALAIA

KATEDAFISH_PALAIA

KATEDAFISH_PALAIA

KATEDAFISH_PALAIA

KATEDAFISH_PALAIA

ΠΗΓΗ: ΜYVOLOSNET